Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: „Съкрушителна оценка“ за корупцията в България от сенатори в САЩ

Румен Радев присъства на годишния анализ за състоянието на армията.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев обяви, че позицията на двама американски сенатори представлява „съкрушителна оценка“ за равнището на корупцията в България.

„Ако правителството се беше вслушало по-рано в това, което казвам, в исканията на хората и на протестиращите, нямаше да излезе днес тази съкрушителна оценка на Комитета за външна политика към Сената на САЩ“, каза той.

Президентът посочи, че оценката на двамата американски сенатори отразява всички неща, за които той говори от началото на мандата си и заради които хората протестираха - касаещи корупцията в България, уроненото върховенство на правото, задушената среда на медиите, политизираната съдебна система.

„Ако правителството наистина държи на отношенията ни със САЩ като стратегически партньор и ако не се вслушва в моите послания, които последно дадох в много ясен вид, то поне да слуша оценката и препоръките на нашия стратегически партньор“, посочи той.

Президентът Румен Радев присъства на годишния анализ за състоянието на армията. Държавният глава отбеляза, че е нужно да се обърне внимание на проекта за сухопътните войски и на възможността за повече летателни часове за пилотите

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!