Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предопределена ли е цената на доверието

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Семантичната технология, според експертите, е по-близо до живота, защото светът е изграден не от данни, а от огромно количество и разнообразие на структурирани единици, които са включени една в друга и си взаимодействат по хиляди начини. Дотук със семантичните технологии.

Д-р Никола Тулечки е преподавател по Семантични технологии в СУ и НБУ и председател на сдружение „Данни за добро“.

В „ Мрежата“ д-р Тулечки разказва как се разпространява дезинформацията и пропагандата в съвременната медийна среда, в основата на която стоят социалните мрежи и защо този феномен е неизбежен. И колко важни и централни са станали „ социалките“ днес. 

Как работи алгоритъмът, който определя какво ще ни бъде показано във фийда? Защо неговата цел е да ни задържи възможно най-дълго пред екрана? Настроена ли е системата така, че да предпочита скандали и спорове? Как трябва да се държим, за да не бъде предопределена цената на нашето доверие? 

Хубаво е да се съмняваме за истинността на всеки факт или част от съдържание, за да не бъдем лъгани и манипулирани, но как можем да се превърнем от жертви в играчи, които разпространяват дезинформация? Кои са по-интересни – изкуствено създадените тролски профили или онези, които се представят с реалната си самоличност? 

Как да променим поведението си и как винаги да мислим за съдържанието в контекст? И кой е контекстът?

Кое златно правило трябва да спазваме?

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.