Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коронавирусът няма да е най-мощният политически аргумент в предизборната кампания

Проф. Кюркчиев: Правилно е отварянето на заведенията, не и спирането на плановия прием

Той определи като част от хибридна война твърденията, че "Спутник V" е 100% ефикасна срещу всички познати мутации на Covid-19

| обновено на 07.03.21 в 21:47
Проф. Доброслав Кюркчиев
Снимка: Личен архив

"Трябва да се прави разлика между зараза и заболяване. Не съм чул от милионите ваксинирани хора срещу Covid-19 да има някой, който да е развил тежко заболяване от коронавируса". Това каза пред БНР имунологът проф. Доброслав Кюркчиев, ръководител на лабораторията за клинични изследвания на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Той подчерта, че и трите ваксини, одобрени и прилагани в България имат много добра ефективност по отношение на основното - да предпазват от тежко изкарване на заболяването.

По думите му е напълно възможно голяма част от обществото да е преминало през заболяването безсимптомно и по много лек начин.

Проф. Кюркчиев определи като правилно решението да бъдат отворени заведенията, защото:

"Те са места за социално общуване, а не за неморално забавление. Те са изключително важни за функционирането на всяко едно общество". 

Той заяви, че никога не е бил съгласен със затварянето на хората в домовете им.

Имунологът изказа категорично несъгласие със спирането на плановия прием в болниците, тъй като има много други заболявания, които не могат да бъдат игнорирани:

"Противопоставянето на едното с другото е некоректно като подход".

Разработването на ваксините в такъв кратък период и с такава висока ефективност ще остане в историята, смята професорът по имунология.

"Руските продукти често добиват някаква мистичност и често зад това се крие един продукт, който е равен на другите, а често и с по-ниско качество. "Спутник V" е векторна ваксина, тя е на същия принцип като на "АстраЗенека" и едва ли нейните показатели са безкрайно по-различни от тези на "АстраЗенека". Дори не бих сравнил "Спутник" с РНК ваксините, а само с "АстраЗенека". По какъв начин се гледа в част от обществото на Русия и на нейната ваксина, това е друг въпрос", коментира проф. Кюркчиев. 

Той определи като част от хибридна война твърденията, че руската ваксина е със 100% ефикасност срещу всички познати мутации на Covid-19.

Според проф. Доброслав Кюркчиев след ваксиниране хората могат да свалят маските.

"Подкрепям решението за "зелени коридори" за ваксиниране. Организацията не беше добра, но трябваше да се даде шанс на хората, които желаят, да се ваксинират", заяви имунологът и изказа мнение, че няма обосновани аргументи на твърдението, че на опашките пред ваксинационните центрове хората се заразяват. 

Професор Кюркчиев прогнозира, че коронавирусът няма да е най-мощният политически аргумент в предизборната кампания. 

"Трябва да започне разговор за свободата и това доколко сме готови да я жертваме при различни предизвикателства. Политическите сили не говорят за това, защото се борят за власт, но обществото трябва да започне този дебат", смята той.

Вирусът ще отстъпи през лятото, категорично прогнозира професорът.

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Доброслав Кюркчиев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени