Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доростолският митрополит Яков навърши 50 години

Доростолският митрополит Яков
Снимка: Незабравка Кирова

Начело на Доростолската епархия той е вече четири месеца. Канонически той бе избран за митрополит от Светия синод на 25 октомври 2020 и няколко дни по-късно Силистра посрещна тържествено своя владика.

Доростолският митрополит Яков със светско име Росен Стоичков Дончев е роден на 07.03.1971 г. в гр. София. Пътят му е посочен от Бог още след завършване на средното му образование, когато учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария “Св. Иван Рилски“ и продължава обучението си в Духовната академия.

Преминава различни послушания, през 2007 г постъпва в Баткунската света обител “Свети апостоли Петър и Павел” край село Паталеница, Пазарджишка духовна околия и същата година е въведен в монашески чин от духовния си баща митрополит Николай, получавайки името Яков. Става и игумен на манастира.

По-късно е ръкоположен е за йеродякон, а след това и за йеромонах. Бил е и епархийски съветник на Пловдивска Света Митрополия. Възведен е в архимандритско достойнство и е назначен за секретар на Пазарджишка духовна околия, а по-късно и за неин архиерейски наместник. През 2016-та година е определен от Св. Синод за "Константийски епископ". Хиротонисан е и назначен за ІІ-ри Викарий на Пловдивския митрополит, която длъжност изпълнява до избора му за Доростолски митрополит миналата година. Житейски път, изцяло посветен на Бога.

Доростолският митрополит Яков             Снимка: Незабравка Кирова

"От това място виждам, че не аз съм избрал Бог, а Бог е избрал мен. Казва се в евангелието още от утробата на майка - ти аз те избрах. Колко човека носят благодат, които са избраници - Бог да спусне над тях благодатта. И никой не си дава сметка какъв грях върши, аз не казвам, че съм безгрешен, напротив аз съм станал монах, защото съм много грешен и съм отишъл в манастир не да стана митрополит, а да се разкая за греховете си. И да се разкая за тези лоши неща, които съм свършил съзнателно, несъзнателно и да продължа по добрия път“, каза в предаването „Рано в неделя“ Доростолският митрополит Яков.

Официално е обявил, че няма да празнува рождения си ден в неделя.

"Българският патриарх не празнува нито рождения си ден, нито именния си ден. Хората в момента умират, аз мога ли да се веселя, нямам правото".

Доростолският митрополит Яков                 Снимка: Незабравка Кирова

Доростолският митрополит Яков мечтае хората да вървят в доброто и да правят добро:

"Колко леко би било на човека, ако си представим. Човек, ако излъже един, трябва да помни какво го е излъгал и като го види след два месеца, да помни какво го е излъгал и да продължи с лъжата си. Това не затормозява ли човека, той не е свободен". 

Доростолският митрополит Яков                 Снимка: Незабравка Кирова

Доростолският митрополит Яков казва, че не съди никого, няма моралното право да го прави, защото Христос е единствен съдник:

"Не обвинявам никой и не съдя никого, но не мога да се съглася с брака между еднополовите, да унищожим изконните ценности на дедите ни - бракът между мъж и жена - устоите на християнското семейство и евангелието".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна