Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Дезинформация в социалните мрежи е мащабна

Това, което търсим в мрежата, ни се натрапва все по-яростно

Коронавирусът и ваксините са най-честите теми за дезинформация

Снимка: БГНЕС

"Дезинформация и пропаганда в социалните мрежи - механизми, играчи, жертви" - това е темата на онлайн лекция, организирана днес от Асоциацията на европейските журналисти в България съвместно с Сдружение "Данни за добро", каза в "Преди всички" Никола Тулечки, преподавател в Софийския университет и председател на Сдружение " Данни за добро".

По думите му мащабите за разпространение на дезинформация в социалните мрежи са изненадали дори създателите на социалните мрежи.

"В момента се опитват да го контролират това в социалните мрежи, но мащабите на тези процеси са големи и ефектът върху хората е голям. Това се дължи и на структурата и алгоритъма, чрез който социалните мрежи избират съдържанието, което да виждаме, защото целта е да ни се задържи вниманието, а това е скандалното и не скучно съдържание. Това кара хората да задържат вниманието си, както дори и да се скарат с някой в социалните мрежи - и така дезиформацията се разраства."

"Тоест - каквото търсим, това ни се предлага - отговорността си е наша - ако спазваме по - сериозна информационна хигиена, няма да виждаме тези новини, но пък ще останем изолирани - тоест от нас си зависи. Вече обаче има методи за влияние и контрол, като да блокираме даден източник например, хората трябва да си го управляват това сами, за да не получават такива съобщения" - това поясни експертът.


"Много хора вече се научиха на това - ако не се ангажират, не коментират, не усилват тези сигнали, така нашата активност в социалните мрежи можем сами да я контролираме - можем да отбележим кога искаме и кога не искаме да виждаме дадени новини."

Тулечки посочи още, че с тролове не трябва да се спори.

"Трябва много да изискваме за качеството на спора в различните видове групи - за ваксините, за други неща - но в повечето случаи е като махленска свада, а не качествена информация, както е в групата за ваксините."

Тулечки заяви още, че коронавирусът и ваксините са най-честите теми за дезинформация, като там има усилена и целенасочена активност да се усилват тези страхове и фанатизъм, като там доста нива на непрозрачност, свързани с темата:

"Аз имам подозрения, че тези страхове се подклаждат и там има вмешателство, няма да се учудя, ако някоя политическа воля яхне тези страхове", посочи още експерът.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна