Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миша Майски с концерт, майсторски клас и почетно звание в София

Миша Майски - Доктор хонорис кауза на НМА
Снимка: НМА

Прочутият виолончелист Миша Майски получи почетното звание Доктор хонорис кауза на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София.

Това се случи на кратка церемония в Концертната зала на Академията на 9 март. Ректорът на учебното заведение проф. Сава Димитров говори за достойнствата на големия артист и за вдъхновението, което той е за младите изпълнители.

„Нямам думи! Изобщо не съм го очаквал. Дойдох тук, за да се видя с младите музиканти, да поработим, а ето че получавам тази изненада - много приятна, и голяма чест. Много съм признателен и се радвам, че тази странна ситуация, в която живеем, има своите негативни, но и позитивни страни. Сега трябваше да съм в Америка. През февруари трябваше да започнем голямо турне с Марта Аргерич, но всичко беше отменено заради пандемията. Така се появи възможност отново да дойда в България, в София, и се надявам, че няма да е за последен път.“ - каза Миша Майски пред гостите в залата, след което продължи със запланувания майсторски клас със студенти от Академията.

Имаме щастието за четвърти път да посрещнем на българска сцена този великолепен артист. Предишния път това се случи в началото на 2017 г. Тогава той солира на Симфониния оркестър на БНР под диригентството на Александър Земцов, с когото и сега са заедно за концерта в сряда, но със Софийската филхармония. Те ще представят на публиката в залата, както и пред интернет аудиторията произведения от Рахманинов, Чайковски, Брух и Сен-Санс.

Репортаж от награждаването и думите на Миша Майски можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна