Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йосиф Аврамов: България се намира на предпоследно място в развитието на иновациите

Йосиф Аврамов
Снимка: Станислава Пирчева

Йосиф Аврамов е доцент, доктор по икономика и преподава финанси, финансов инженеринг и банково дело в Нов български университет. Той също е и предприемач, както и собственик на сдружение, регистрирано в обществена полза - Консултантски център по европейски програми „Люлин“ и фондация, регистрирана в частна полза - Международен фонд „Център по приватизация и чуждестранни инвестиции в България“. Член е на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Той приключва с писането на 23-тата си книга, която предстои да излезе ранната есен и е посветена на икономиката, иновациите и дигиталните технологии, телекомуникации.

"Аз мога да кажа, че и по линия на моята майка, и на моя баща имам произход в областта на финансите и финансиране на индустрията, днес ще говорим за иновационната индустрия в България, която не е започнала преди няколко години, а има своята богата история".

Според него към днешна дата положението ни в Европейския съюз по отношение на развитието на иновациите не е много задоволително.

"България не се намира на последно място, а на предпоследно".

Според него връзката между индустрията и българска наука се е разрушила в последните 30 години:

"Българските IT специалисти са високо ценени и напоследък може да се твърди, че няма миграция на IT от България за чужбина, те остават тук, работят и продават успешно в чужбина своите софтуерни продукти".

Българската търговско-промишлена палата провежда традиционно конкурсите за най-успешна иновативна фирма, за най-добър иновативен проект и за най-перспективен стартхъб.

Йосиф Аврамов е член на два творчески съюза - Съюза на българските журналисти и на Съюза на учените в България. Работил е в БНБ, в Министерството на финансите, както и началник управление „Финанси и инвестиции“ в Министерството на науката и висшето образование, а също и като старши съветник в Икономическата комисия на Народното събрание. Автор е на книгите „Силата на парите“, „Финансовите инструменти в публичните субекти“, „Корпоративни финанси“, „Банков контрол“, „Митнически и данъчен контрол“, „Пари Кредит Борси“, „Еврото - утрешните ни пари“, а монографията „България в преддверието на еврозоната" е последната му книга, излязла през лятото на 2020 г., както и на стотици статии в реномирани научни издания, а също и в централните ни ежедневници.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени