Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След разпореждане на премиера Борисов

Блокирани са наличните в страната количества ваксина на „АстраЗенека“

Броят на заболелите от Covid-19 деца и учители рязко се е вдигнал

| обновено на 12.03.21 в 17:42
Снимка: Правителствена пресслужба

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов е разпоредил да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca ("АстраЗенека").

В съобщението на здравното министерство се посочва, че основание за заповедта е и подаден днес сигнал от РЗИ-Пловдив за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера. Починала е жена от Йоаким Груево с множество придружаващи заболявания, сред които сърдечна недостатъчност. За пряка причинно-следствена връзка между ваксинацията и смъртта към момента не може да се говори - обяви доц. Павел Тимонов от Съдебна медицина.

Няколко часа по-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че нарежда да се спре имунизацията с ваксината на „АстраЗенека“, докато Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения за безопасността ѝ, съобщи правителствената пресслужба.

„Разпореждам „АстраЗенека“, британската ваксина, да бъде спряна за поставяне, докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза – може или не може да се поставя ваксината на „АстраЗенека“, дотогава я спирате“, заяви премиерът по време на работно съвещание с министрите на здравеопазването и на образованието Костадин Ангелов и Красимир Вълчев.

България ще изчака заключенията на Европейската агенция по лекарствената, обяви и директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, след като премиерът разпореди временно спиране на ваксинацията: 

"Във връзка с постъпилите сигнали от няколко държави и притеснения по отношение на конкретни партиди, в момента подготвяме издаването на заповед, с която временно да бъде преустановено прилагането на ваксината на територията на страната. Когато приключат и вече са окончателни резултатите от анализите на експертите, съответно ще продължи и ваксинационния процес".

Кирилов допълни, че до края на месец март за доставка в страната ни са заявени ваксини на "Пфайзер" и на "Модерна": 

"В постоянна комуникация сме с Европейската комисия и останалите държави-членки за осигуряване на допълнителни количества от двете RNK-ваксини".

Липсата на ваксини обаче не е по вина на страната ни: "Договарят се от Европейската комисия, разпределят се по квотен принцип и се одобряват от Европейската агенция по лекарствата. Ние нямаме никакъв субективизъм дали е британска, американска, руска" - бе подчертано още.

На съвещание в министерския съвет стана ясно, че броят на заболелите от Covid-19 деца и учители рязко се е вдигнал. Министър Костадин Ангелов обобщи:

"В нашите болници имаме 56 деца до 18-годишна възраст, от които до една година са 14 деца с доказан положителен тест на Covid. Всички те са с клинична картина на пневмонични изменения в белите дробове, като голяма част са с двустранни бронхопневмонии. Клиничното протичане при всичките протича сравнително леко. Овладяваме ситуацията. Нямаме към момента риск за живота и здравето на нито едно от децата".

Няма чакащи за имунизация пред ваксинационните центрове в София, показа проверка на БНР. От лечебните заведения обясниха, че са получили нареждане от Регионалната здравна инспекция да  прекратят ваксинацията с този препарат. 

По-рано няколко държави от ЕС спряха ваксинирането с „АстраЗенека“, след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) съобщи, че разследване на съобщения за образуване на кръвни съсиреци при хора, получили коронавирусната ваксина на компанията.

Според Световната здравна организация няма причини да се спира ваксината срещу Covid-19 на компанията „АстраЗенека“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени