Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Няма причина да се спира ваксинирането с „АстраЗенека“

| обновено на 12.03.21 в 13:56
Снимка: БТА

Световната здравна организация обяви днес, че няма причини да се спира използването на ваксината срещу Covid-19 на „АстраЗенека“, след като няколко европейски страни, както и България, прекратиха ваксинацията с нея заради опасения от образуване на тромби, предаде АФП.

„АстраЗенека“ е отлична ваксина, както и останалите използвани ваксини“, заяви говорителката на СЗО Маргарет Харис пред репортери. 

Световната здравна организация не може да потвърди информацията, че ваксината срещу Covid-19 на компанията „АстраЗенека“ може да увреди човешкото здраве. Това заяви днес в ефира на радио „Ехото на Москва“ Мелита Вуйнович, представителка на СЗО в Русия.

„СЗО проучва има ли връзка между ваксинирането и случаи на влошаване на здравето. За момента нямаме доказателства, че описаните случаи са предизвикани от ваксиниране с „АстраЗенека“, каза Вуйнович.

Д-р Вуйнович смята, че въпреки спада на заболяемостта от коронавирус, трябва да продължи спазването на всички противоепидемични мерки, за да бъде избегнат нов подем на пандемията.

„Спадът върви добре. Но той трябва да се следи, защото броят на имунизираните не е достатъчен“, коментира тя. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Блокирани са наличните в страната количества ваксина на „АстраЗенека“

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов е разпоредил да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca ("АстраЗенека") . В съобщението на здравното министерство се посочва,..

обновено на 12.03.21 в 17:42
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия подкрепи Харков след руската офанзива

Германия призова съюзниците на Украйна да продължат да подкрепят Киев, след като Русия започна офанзива срещу северната част на Харковска област, предава АФП. Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата "Хората от Харков..

публикувано на 10.05.24 в 22:43
Джон Кърби

Кърби: Все още няма мащабна операция срещу Рафах

Съединените щати отново изразиха загриженост относно израелското нападение срещу Рафах, но заявиха, че все още не са видели мащабна операция срещу препълнения с бежанци от целия анклав град.  От Белия дом подчертаха, че въпреки че преговорите по..

публикувано на 10.05.24 в 22:39
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: По цялата фронтова линия се водят тежки сражения

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по цялата фронтова линия се водят "тежки сражения", след като Русия започна мащабна сухопътна офанзива в североизточната част на страната. Русия продължава настъплението си в Харковска област на..

публикувано на 10.05.24 в 22:19
Кулите

Дарение от 1 милион евро за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ в Болоня

Американският милиардер и топ мениджър в света на икономиката Ерик Шмид направи уникално дарение за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ – символ на Болоня със съседната ѝ „Азинели“, застрашена от срутване. Обезопасиха кулата Гаризенда..

публикувано на 10.05.24 в 21:45

Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна

Руски части са овладели четири села в украинската Харковска област и се опитват да си проправят път към град Волчанск. Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на военни източници. От Волчанск и околните селище се евакуират местните жители...

публикувано на 10.05.24 в 21:15
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ обявиха нов пакет от 400 млн. долара помощ за Украйна

Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ в размер на 400 млн. долара за Киев, след като Русия започна изненадваща сухопътна офанзива в Североизточна Украйна. Русия с атака в Харковска област В меморандум, публикуван от Белия дом,..

публикувано на 10.05.24 в 20:59

Огнище на птичи грип в Хасковска област

Ново огнище на птичи грип е регистрирано в Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Заразата е засечена във ферма със 6 300 патици в симеоновградското село Константиново. Заболелите патици ще бъдат умъртвени по хуманен..

публикувано на 10.05.24 в 19:50