Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София започна програма по презаселване на бежанци

Кметът на район "Витоша": Трябва да излезеш от функцията на администратор и да бъдеш човек

Снимка: AP

От тази година в период на 18 месеца две районни общини на София ще реализират програма за презаселване на бежанци.

Районите "Витоша" и "Оборище" могат да се определят като първенци в България в политиката за интергация на търсещи закрила. Район „Витоша“ в Столична община има двугодишен опит по програмата за презаселване на бежански семейства.

От този момент има сключени интеграционни споразумения с около 13 семейства, които са изведени от центровете на Държавната агенция за бежанците на т.н. външен адрес.

Администрацията на район "Оборище" приключи първия си проект, в момента реализира втори. Стойността на проекта в централния столичен район по първата програма е 190 хиляди лева, усвоени са около 60 000 лева.

По втората програма, която пък е обща с район "Витоша" и БЧК, сумата е 505 000 лева.

Администрацията на район „Витоша“ е първата община, която през 2018 година започва работа с програмата за презаселване, по която са настанени семейства от Сирия да живеят в наетите от района жилища за период от половин година. 

"Въпреки че от почти нищо не са били лишени по време на престоя им, не успяваме да ги убедим да останат в България. Наблюдението ни показва, че повечето семейства търсят начини да заминат в рамките на месец-два, след като вече имат лични документи. Отправят се главно към Западна Европа", разказа в "Хоризонт до ободе" кметът на района Теодор Петков. 

Теодор Петков, кметът на район „Витоша“ (снимка: Здравко Петров)

По програмата за презаселване на хора със статут, която се финансира от фонд „Убежище, миграция и интеграция“ към МВР, 14 чужденци с международна закрила се озовават в район „Оборище“, където отново за шест месеца са им осигурени обзаведено жилище, социална помощ и административна подкрепа.

Въпреки това бежанците не остават да живеят в нашата страна, дори не се възползват от максималния срок по проекта за презаселване. Тези, които успеят да си намерят работа, се интегрират в България.  

Настанените бежанци в централния софийски район са породили съпротива у местните хора. Наложила се е и медиация за тяхното приемане в общността. Най-честите страхове на столичани са били, че бежанците са лоши и могат да им откраднат децата им.

Линда Ауанис е една от първите бежанки в България. Идва от Ирак.  Тя е основател и председател на Съвета на жените бежанки и също познава програмата за презаселване, както и препятствията пред интеграцията на бежанци в нашата страна. 

" В статистиката влизат само тези бежанци, които България е приела по квоти. Остават у нас тези, които нямат близки в друга развита държава, които да ги подпомогнат, когато отидат при тях", каза в "Хоризнт до обед" Ауанис.

През октомври м. г. районите „Оборище“ и „Витоша“ в сътрудничество с БЧК спечелиха проект за интеграция на бежанци по фонд „Убежище, миграция и интеграция”, в рамките на който нови десет семейства ще получат шанс за подкрепа. 

"По пътя на изпълнение на проекта, се налага да излезеш от функцията на администратор и да бъдеш човек, полезен и за другите", посочи още Теодор Петков. 


Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна