Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аркади Шарков: Здравният паспорт ще спре свободното придвижване на гражданите

Аркади Шарков
Снимка: Ани Петрова

Дигиталният здравен паспорт може да бъде разгледан като нов здравен визов режим в рамките на Европейския съюз. Не се знае дали от временна тази мярка няма да стане постоянна. Това е нов прерогатив за затваряне на границите“. Това каза пред БНР Аркади Шарков, експерт по икономиката на здравеопазването и макроикономист. 

Според него проблемът на този паспорт е възможността да се преустанови свободното преминаване на граждани от държава А в държава Б

„В пандемията стана ясно, че за националната сигурност е ключово къде се намира дадено производство. България има възможност да се възползва от това и да привлече инвестиции за производствени мощности от ниска, средна и висока квалификация“. 

В предаването „Нещо повече“ Шарков допълни: 

Въпросът е не дали ще затворим страната, а как ще компенсираме губещите... Има елементи, които да позволят на ново стартиращо предприятие след фалит на няколко други да възстанови икономическата си дейност и да даде нов живот на икономиката. Такива мерки липсват. Има само мерки с даване на пари, но така се създават фирми, зависими от държавата, а това е опасно, особено за България“. 

Интервюто с Аркади Шарков можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна