Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов локдаун, подновена ваксинация и шпионска афера – акценти от седмицата у нас

В условията на пандемия бяха раздадени наградите на "София филм фест".
Снимка: БТА

От утре държавата ще бъде поне за десет дни в нов локдаун - заведения, фитнеси, танцови школи отново ще затворят врати само 20 дни, след като паднаха ограничителните мерки. Причината е, че здравната система се задъхва заради новия ръст на болни от Covid-19, а към тревожните данни трябва да добавим факта, че все повече деца и млади хора се заразяват с коронавирус. Педиатри предупредиха, че вирусът вече се отразява на здравето дори на новородените.

Единственото оръжие срещу пандемията остават ваксините, а през седмицата Европейската лекарствена агенция потвърди, че ваксината на "АстраЗенека" - най-масовата у нас, е безопасна и "с повече положителен ефект, отколкото отрицателен". Ето защо ваксинацията бе рестартирана, а личните лекари извиха опашки, за да получат по три флакона от препарата. Мнозина коментираха, че това е много по-малко количество, отколкото са записаните пациенти и обвиниха здравните власти, че не създават добра организация на протеста.

Междувременно във Виена лидерите на няколко европейски държави, сред които и България, се договориха да настояват за коригиращ механизъм за доставката на ваксини. Австрийският канцлер Себастиан Курц, който бе домакин на срещата, отбеляза, че не е честно България да получава една трета от полагащите ѝ се дози за имунизация срещу Covid-19.

Анонсът за ново цялостно затваряне на държавата провокира протести и заплаха за още такива. Първи недоволството си демонстрираха родители, според които онлайн обучението е неефективно. От утре затворени отново ще бъдат детските градини и ясли, а учениците се връщат по домовете си за дистанционни уроци. Други родители пък са убедени, че възстановяването на онлайн учебните часове е закъсняло, тъй като заразените и тежко болните от Ковид-19 са твърде много и присъствената форма е опасна за децата и техните близки.

Ресторантьори, собственици на фитнес зали и танцови школи заявиха готовност за протест, тъй като новият локдаун ще се отрази тежко върху бизнеса им и мнозина никога няма да подновят работата си. Държавата от своя страна обяви продължаване на антикризисните мерки, макар и компаниите да сигнализират, че парите още не са постъпили по сметките им.

В тази усложнена здравна и икономическа обстановка продължава подготовката на парламентарните избори, които ще се проведат на 4 април. От Централната избирателна комисия представиха машинното гласуване, дадоха указание как карантинираните гласоподаватели могат да упражнят правото си на вот, а от Министерството на външните работи продължават подготовката на изборния процес в чужбина.

Междувременно военната прокуратура разкри шестима души, извършвали шпионаж в полза на Русия. Остра реакция дойде от Москва, а подкрепа - от Вашингтон и Лондон.

Главният прокурор Иван Гешев, който вече не се появява ежедневно в медийното пространство, коментира и акцията, при която в печатница на територията на висше учебно заведения бе разкрита схема за изработването на фалшиви долари и евро. Защитата на двамата обвиняеми твърди, че това е реквизит, но прокуратурата е убедена, че става дума за мащабна престъпна дейност.

Извън злободневието - в условията на пандемия бяха раздадени наградите на "София филм фест". Актрисата Мария Бакалова бе номинирана за "Оскар", а студеното и опасно време все пак ни накара да се усмихнем при настъпването на астрономическата пролет.

Тъгата обаче не ни бе спестена тази седмица. Великолепният рок музикант Константин Марков изгуби битката с Covid-19. Почивай в мир, Косьо и благодаря, че ни дари с таланта си!

Целия седмичен обзор на събитията в България може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна