Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На избори в Лапландия и как да излезеш от зоната си на комфорт

Снимка: Личен архив

Наричат го ловец на Северното сияние. Той е Мартин Стефанов и от 6 години живее в Лапландия, където отива, за да продължи следването си в университета. Сега работи като туристически гид, специализирал се във водачество със снегомобил.

„При нас се очаква затопляне сега на времето, което не е съвсем нормално. Тук също ще имаме възможност да гласуваме на изборите на 4 април, аз ще го направя, но най-близката ми избирателна секция във Финландия е на 700 км от мен. Тук ще има няколко секции в южната част на Финландия. Малко са българите тук“, разказа Мартин в предаването „Хоризонт до обед“. 

Министерството на външните работи на Финландия уведоми, че българските граждани в страната ще могат да гласуват на изборите при спазване на специфичните изисквания и мерки в страната, свързани с борбата с разпространението на коронавируса. Към момента за района на Хелзинки организирането на публични събития на открито и на закрито е забранено, като са разрешени събития за максимум 10 души при създаване на организация, следваща инструкциите за безопасна дистанция и хигиена. 

Личен архив
Страстта на Мартин е и да прави филми, а чрез споделянето ѝ иска да вдъхновява, да насърчава хората за по-активен, приключенски и здравословен начин на живот. Има стотици последователи в канала му в You Tube, а в България е познат и като автор на филма за Божидар Антонов „С Божо на море от Ком до Емине“, както и от други спортно-приключенски видеоразкази.

Последните му видеоразкази са за предизвикателството да си бегач, излизайки от зоната си на комфорт при минус 30 градуса и зима, продължаваща 7 месеца, както и за личния опит в правенето на иглу. 

Промяната в живота ми ме изнесе от зоната на комфорт. Почти всеки ден тичам в тъмното, още повече че тук е -30 градуса, но свикнах, макар и трудно. Открих нов свят. Тук се чувствам жив“, сподели изследователят на студените земи.

„Опитвам се да заснема и чудото Северно сияние... Трудно е да се опише. Човек трябва сам да го усети. Затова и ги заснемам тези красиви снежни картини. Използвам различни техники на снимане, чрез дрон и друга снимачна техника... Убеден съм, че трябва да се правят по-екстремни неща, но при много добра подготовка, да си наясно какво точно правиш в тези студени земи. Така беше и с построяването на иглуто“. 

Повече чуйте в звуковия файл. 

Личен архив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна