Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Русинова:

Европейският социален план - инструмент и за усвояване на евросредства

ИСС изследва дистанционните форми на работа и ефектите върху пазара на труда

Снимка: БГНЕС

Европейският социален план е инструмент и за усвояване на европейски средства... Надяваме се да има национално решение за проекция на плана в национален план. Важни са и реалните стъпки. Предизвикателствата в България са големи“. Това каза за предаването „12+3“ председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова

Европейската комисия прие план за изпълнение на европейския стълб за социални права. В него са включени намаляване на бедността, повече работни места, обучение за заетите. Приоритетните точки ще бъдат във фокуса на страните членки през следващите десет години. Планът ще бъде обсъден от членовете на Икономическия и социален съвет у нас и зам.-генералния директор на Генералната дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“ на ЕК Адриана Сукова. 

Русинова съобщи още, че Икономическият и социален съвет ще направи пълен преглед на дистанционните форми на работа заради коронавируса, ефектите върху пазара на труда и празнотите в законодателството. 

„Не само в образованието, но и в други сектори коронакризата наложи като основна дистанционната работа, която не е добре регламентирана в трудовото законодателство, но преди да се направят предложения за промени, трябва анализ... Трябва да видим какви са ефектите от дистанционната работа, как тя се отразява върху психо-социалното състояние на един човек, какво е необходимо да се направи, защото няма как да не си дадем сметка, че това рефлектира върху пазара на труда, условията на труд и всичко останало“.

Още през април се очаква становище на Съвета за ефекта от мерките за подкрепа на бизнеса и заетите в условията на пандемия: 

„Ние считаме, че веднага след изборите такъв анализ би бил полезен и на следващия парламент, и на следващото правителство. Големите предизвикателства пред нас ще бъдат възстановяване на икономическия и социалния живот и задържане на темповете на нарастване на безработица“. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна