Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 разгадани тайни на безкрайността

| обновено на 25.03.21 в 16:07

Френският философ Рене Декарт (1596–1650) смята, че безкрайността е наложена от природата, която е по-висша от човека. Той тълкува, че съществуването на безкрайността потвърждава съществуването на Бог. Какво е общото между мандалите за оцветяване, лабиринта, компаса, Соломоновия възел и картината „Викът“ на Мунк? Именно концепцията за безкрайността. Схващането за безкрайното като нещо концептуално велико, несравнимо, вечно, което не се измерва с числа и което е преди всичко идея, а може би съвкупност от идеи, ни доближава до истинското познание за необозримия характер на безкрайността.

„150 разгадани тайни на безкрайността“ в 320 страници анализира различни гледни точки на това понятие според природните науки, математиката, изкуството, технологиите, философията и символите. Представените обяснения са полезни за демистификацията на това абстрактно и трудно за разбиране понятие. Тези 150 загадки вече са разгадани кодове, обяснени процеси, направени сравнения, разкрити тайни, изведени заключения и намерени решения на изглеждащата на пръв поглед неразрешима енигма, каквато за повечето от нас е безкрайността.

Още от древността представите за безкрайността са били изучавани от емблематични фигури в областта на науката на древна Гърция и Рим като Парменид и Зенон, Архимед и Питагор, но преди всичко Аристотел. Последният е оставил своите размисли по този въпрос, записани през 350 г. пр.Хр., с което без съмнение се е превърнал в един от създателите на концепция, разработена по-късно от други учени и лежаща в основата на нашите днешни разбирания за безкрайността.

Безкрайността като концепция, нейното специфично значение в различните полета на научно изследване, както и реалните ѝ приложения, с течение на времето са се превърнали в истинска загадка. И то не само в една. Дори основният смисъл на този термин, свързан с научни дисциплини като физика, математика, астрономия, астрология или химия, създава доста прегради пред любознателния читател, твърдо решен да открие точно какво означава в дадения контекст безкрайността.

Темата за безкрайността е интерпретирана по възможно най-увлекателния и достъпен начин, като за целта са използвани най-разнообразни области на познанието – математика, природни науки, съвременни технологии, изкуство и философия. В книгата са разшифровани кодове на 150 фундаментални загадки, обяснени са законите, на които са подвластни, направени са необходимите препратки към други области на теорията и практиката, дадени са отговори на някои въпроси, които всеки ден си задаваме; разкрити са заключенията на учените, разгадали тези енигми и са проследени пътищата, по които те са стигнали до своите велики открития.

"150 разгадани тайни на безкрайността" е богато илюстрирана книга. Тя излиза извън математическото съдържание на символа на безкрайността – ∞, като показва неговите измерения в различни области като Космос, религия, енергия, спирали, философия, теория на вероятностите, геометрия, диференциално смятане.

Астрофизикът Владимир Божилов представя енциклопедията „150 разгадани тайни на безкрайността“ в "Артефир". Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки – изд. Книгомания
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна