Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психичната болест като огромен шал

Д-р Петкова: Нормално e да не си в добро настроение през цялото време

Снимка: Яна Лозева

„Огромен шал ще визуализира психичните болести в България. Всеки е поканен да се включи в изплитането на шала, следвайки специфична цветово-кодирана схема“. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ д-р Бояна Петкова. Новата инициатива е на Fine Acts, която тематизира психичното здраве в България под мотото „Шалът на приемането“.

Шалът е нещо, което правиш с ръцете си, то те заземява, плетенето е доказан метод като терапия за успокоение, а шалът е и символ на мекота, топлина и грижа. Ние отдавна замисляме тази идея и много се радвам, че тя сега ще се осъществи. Шалът ще бъде плетен в специална цветова гама, като всеки цвят символизира диагноза. Това представлява своеобразна визуална инфографика за честотата на определени състояния. Например – депресия, тревожно разстройство, хранителни разстройства, като всеки трябва да плете в цветове, в които е преживял дадено състояние или има диагноза, за кратко време или за по-продължително. Искаме да кажем, че е нормално да не си ОК през цялото време. Това не означава, че ние не можем да сме пълноценни живи хора“, посочи още д-р Петкова. И допълни: 

„Лилавото е например цветът на недоносените бебета. Цветовата схема и инструкциите за плетене и информация ще има на онлайн среща на страницата на Fine Acts. До 10 април е срокът, в който всеки да изпрати своето парченце шал. Искаме да се получи един 25 метров шал, защото тези парченца от по 25 см се плетат бързо... Шалът е замислен като арт инсталация, той ще бъде изложен в галерия „Кредо Боно“. Ще имаме и още едно събитие по концепцията за т.нар. човешка библиотека. Това ще е поредица, в която хора, които желаят, ще могат да общуват с други хора, които имат нужда да си поговорят с някого“


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени