Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димо Гяуров: Години наред руският шпионаж си разиграва коня в България

Димо Гяуров
Снимка: БГНЕС

От 30 години насам ние сме скъсали със съветския блок и с опеката на съветските служби, но не направихме необходимото да изкореним остатъците и резултатът е налице.“ Това мнение изрази пред БНР Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба. Според Гяуров сме допуснали „години наред руският шпионаж да си разиграва коня в България“ и не сме предприемали адекватни действия.

И в разузнаването има червени линии, които не бива да бъдат пресичани, заяви Димо Гяуров.

В свои позиции той вече определи казуса с разбиването на шпионската мрежа в полза на Русия като „квартален шпионаж“ и „квартално разузнаване“.

„Оперативното ниво на лицата, които са в мрежата, нещата, които наблюдавахме от записите, са на изключително ниско оперативно ниво“, поясни Гяуров в предаването „Преди всички“.

„Когато казвам „квартален шпионаж“, нямам предвид, че това е мрежа, която е изключително лесно да бъде разкрита. Постижението е много добро, зад него се крият огромни усилия“, допълни той и изтъкна, че „липсата на оперативна подготвеност, липсата на интелект ни най-малко не омаловажава резултата от операцията по задържането на тази мрежа“.

На всички е ясно, че никой разузнавач не прониква като във филмите за Джеймс Бонд в местата, които го интересуват, сам, отбеляза още Гяуров.

Много често от оперативна гледна точка е по-важно да пресечеш една дейност, отколкото да достигнеш до осъдителната присъда“, коментира Димо Гяуров. 

„Аз си обяснявам това поведение на тези лица, които предадоха България, с наглост“, заяви Гяуров. По думите му участниците в шпионската афера са имали спокойствието и убедеността, че никой няма да ги преследва.

Няма да стигнем до скъсване на дипломатическите отношения със сигурност, подчерта Димо Гяуров, запитан каква ще бъде ответната реакция на Москва.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени