Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На голям екран улавяш поезията – Киномания 2021

| обновено на 26.03.21 в 11:47
Снимка: kinomania.bg

Киномания 2021 има готовност при отваряне да започне на ... Първи април. Девизът тази година е "Киното е!". Киномания взима филмите, преди да ги наградят, но това не пречи тази година тя да започне с ретроспектива на Фелини – реставрирани копия.

"Фелини е само подгряваща програма, официалното откриване е на 8 април" – продължава Владимир Трифонов, като представя новия филм на Ивайло Христов  "Страх".

Следва "Adieux les cons" – когато го подбират през есента, не подозират шестте награди "Сезар", които междувременно ще получи. Комедия с ексцентричност – нещо позабравено, според Владо.

"Земя на номадите" ще е и фаворит за най-добър филм. "На голям екран улавяш поезията" – напомня ни Трифонов, преди да представи и бъдещата премиера на Уди Алън, една европейска копродукция, снимана и посветена на Доности-Сан Себастиан, любимо място в Бискайския залив, където се събират щастливи киномани и джазмени.

Кончаловски и Алмодовар са останалите двама режисьори с нови филми в две поредни години. "Чаровен филм за жестоко потушен работнически бунт от 60-те" – така Трифонов определя многократно награждавания филм на Кончаловски.

Още две специални панорами – за Шон Конъри и Мишел Пиколи допълват картината на фестивала, който се надяваме, да има същия късмет като София филм фест.

И детайли за ценители – два музикални филма, за Селин Дион и Паоло Конте.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна