Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Василев: Уредбата за отговорността на главния прокурор е смешна и нелепа

Сийка Милева и Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

За всичките години на прехода ние не сме имали орган, който да разследва главния прокурор. Сегашното законодателно решение за прокурора, който ще разследва главния, е „тотално смешна и нелепа уредба на евентуална отговорност на главния прокурор, за нищо не става“. Това мнение изрази пред БНР адвокат Васил Василев.

По думите му парламентът приема симулативно законодателство, за да се отчете пред различни институции, то не се регламентира, за да свърши работа.

Относно огласяването на материали от СРС по време на пресконференция на главния прокурор по шпионската афера Васил Василев изтъкна, че се „култивира безотговорност и носител на тази безотговорност е прокуратурата“. Няма мотиви, които да оправдават огласяването на СРС, категоричен е адвокат Василев.

Със СРС-тата се навлиза в личния живот, тайната на кореспонденцията, неприкосновеността на жилището на всеки гражданин. Разрешението на наблюдаващия прокурор не може да отмени тези ограничения в законодателството, поясни Васил Василев.

Според Василев по идентичен начин стоят нещата, когато има информация, представляваща държавна тайна. „Тези факти и обстоятелства са обект на специална защита“, подчерта той и попита да не би пресконференцията да е част от наказателния процес“.

За писмото си до все още несъществуващия надглавен прокурор с искане за разследване на главния прокурор Иван Гешев адвокатът изтъкна, че „няма никаква закачка, всичко е съвсем сериозно“.

В НПК съществува такава фигура, това е действаща норма от НПК, отбеляза Василев и уточни, че законодателят не е предвидил отлагателни условия за влизането в сила на тази разпоредба.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна