Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Бейков и Мария Анастасова заедно на сцената на операта в Русе

Фрагмен от операта „Слугинята господарка“
Снимка: Държавна опера - Русе

Две постановки имаха премиера в Държавната опера в Русе - „Сватбата на Фигаро“ от Фолфганг Амадеус Моцарт с режисьор Пламен Бейков и „Слугинята господарка“ от Джовани Батиста Перколези, където Пламен Бейков е солист.

„Сватбата на Фигаро" е опера, която енциклопедично съдържа всички човешки вълнения, страсти, чувства, емоции, има и любов, и хумор, и леки драматични елементи. Аз заложих на традиционен прочит и в голяма степен намерих сътрудничество в лицето на диригента Димитър Косев, който е виенски възпитаник и ние в цялата сценография, в поведението на актьорите, в маниера на пеене, в стила и маниера на интерпретиране и на свирене, и от оркестъра също се постарахме да потърсим това виенско звучене, което русенци обичат и отдавна не бяха слушали. Мисля, че успяхме“.

Мария Анастасова, солистка, коментира партньорството на сцената с Пламен Бейков:

Това беше голям плюс за мен, защото като млад певец беше много важно човекът, с когото съм на сцената, с когото си партнирам, да е опитен и Пламен Бейков е голям професионалист. Също така има опит точно с тази роля, с тази опера“.

Пламен Бейов коментира, че „Слугинята господарка“ се смята за първата обособена комична опера:

„Първоначално в големите, красиви, продължителни дълги оперни творби на композиторите в миналото, които са се занимавали с героични сюжети, сюжети от Древногръцката митология, в антрактите са се изпълнявали малки комични сценки. Слугинята господарка е започнала като в две отделни части, в двата антракта на една от големите опери на Перколези“. 

Повече можете да чуете в звуковия файл. 

Фрагмент от операта „Слугинята господарка“

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени