Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 избирателни секции в затворите, 13 - в арестите

Снимка: БГНЕС

Към вчерашна дата 738 лица в затворите и прилежащите им арести имат право на глас, други 567 души се намират в самостоятелните арести. Общият брой на гласоподавателите в местата за лишаване от свобода към 31 март е 1305. В затворите ще има 14 избирателни секции, а в арестите те ще бъдат 13. Тези данни съобщи пред БНР заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.

На някои места традиционно има проблем с попълването на съставите на избирателните комисии, отбеляза Проданов, който обаче е оптимист. Той даде пример със затвора в Плевен, където заради липсата на други партийни предложения съставът на СИК ще бъде сформиран от служители от самия затвор.

В местата за лишаване от свобода няма да има машини за гласуване, защото секциите са малки. „Може би най-голямата секция ще бъде около 200 човека“, уточни Проданов в предаването „Преди всички“.

Той увери, че лишените от свобода „гледат много повече телевизия, отколкото нормалните граждани, така че много добре са информирани за всички детайли по изборната кампания и могат действително да направят информиран избор“.

Изолираните заради коронавирус лица към вчерашния ден са били 7, контактните без симптоми са били 54, поясни още Николай Проданов. Случаите са концентрирани в Ловеч и Стара Загора.

Според Проданов медицинската грижа за лишените от свобода е адекватна.

„Практически навсякъде имаме медицински сестри, имаме фелдшери, общопрактикуващи лекари. Спрямо тях се полагат съвършено адекватни медицински грижи. Фактът, че почти нямаме лишени от свобода с тежки симптоми, които се налага да се лекуват във външни болнични заведения, е много показателен в това отношение. Към момента имаме един лишен от свобода, който е в относително тежко състояние и се лекува навън.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна