Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима автори подредиха изложба в Къщата на художниците в Плевен

Ралица Цветкова, Илия Алексиев и Ренета Миловска
Снимка: Латинка Светозарова

В Къщата на художниците в Плевен подредиха изложба трима автори, които са възпитаници на Художественото училище в Троян. Това са Ралица Цветкова, Ренета Миловска и Илия Алексиев.

Пролетно настроение ще посрещне всеки, който дойде в Къщата на художниците. Изложбата впечатлява с разнообразие, цветове и усещане за красота.

"Интересни са нещата, които са включени в експозицията - масло и акрилни бои. Двете художнички - Ралица Цветкова и Ренета Миловска показват различна техника в живописта и Илия Алексиев ни представя керамични пана и различни други предмети керамични, които са изключително интересни и стилни", каза Татяна Любенова, уредник на АРТ Центъра.

Всеки от авторите носи своя неподправен почерк

"В тези трудни времена на пандемия, на хората не им е много до изкуство, но аз съм убедена, че всеки, който дойде и види нещата, ще излезе от Къщата с хубаво настроение. Моите неща са съчетани с поезия на така наречения Руми - Маулана Джелаледдин Мохаммад Маулави Балхи Руми, който е живял преди седем века и който в момента става все по-популярен покрай учението, което проповядва - суфизъм и танцуващите дервиши. Има хора, които познават това учение и смятам, че моите неща понеже са вдъхновени преди всичко от тази поезия, рисунките пасват с нея. Всеки, който дойде, може да разбере връзката между изображението и думите", каза Ралица Цветкова.

Илия Алексиев се занимава с керамика от 30 години. Какво представя?

"Керамични картинки и камерни малки картини, вещи за бита, часовници, свещници, плата, купи. Надявам се да се харесат на хората".

Ренета Миловска е завършила специалност "Сценография" в Нов български университет:

"Картините, които рисувам, са силно стилизирани с много детайли. Ще се радвам повече хора да се запознаят с моето изкуство и да докосна сърцата им". 

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна