Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мумиите на най-великите владетели на Египет преминаха през улиците на Кайро

Сергей Игнатов: Това е ярък знак за приемственост между съвременен Египет и древната египетска цивилизация

Снимка: БГНЕС

18 мумии на фараони и 4 на царици премиха в пищното шествие по улиците на египетската столица Кайро преди дни във време на коронакриза.
Церемонията започна с 21 топовни салюта, а после хорове, пеещи на древни езици, и конски колесници придружаваха специално украсените камиони, върху които стояха пищно декорираните позлатени капсули - саркофази с контролирана среда вътре. В тях бяха поставени мумиите на най-великите владетели на Египет от Новото царство. Списъкът включва фараонът Секененра Таа, наричан Храбрия, който започва освободителна война срещу хиксосите; Кралица Хатшепсут, която издига луксозния храм Дейр Ал-Бахари на Западния бряг на Луксор; и на Рамзес II, великият фараон на Новото царство.

Пътуването по петкилометровата отсечка от Египетския музей до новия Национален музей на египетската цивилизация продължи час. И макар и без публика, вероятно милиони хора по света са гледали церемонията през интернет и по телевизията.

БГНЕС

Преместването беше по хронологичен ред на царуването. А причините за грандиозната процесия бяха няколко. Първата е самото преместване в новия музей. Идеята за създаването му е отпреди повече от 30 години. Той е бил построен в древната столица на Египет - Фустат, която сега е част от Кайро. Има над 23 200 квадратни метра изложбена площ. И показва колекция от 50 000 артефакта.

Музеят изцяло е посветен на египетската цивилизация, създаването му е било подпомогнато от ЮНЕСКО. Експозицията му е отворена частично от февруари 2017-а. И дори и български туроператори организират посещения в него. Ахмед Гонейм, изпълнителен директор на Националния музей на египетската цивилизация, казва, че церемонията е част от начина, по който мумиите са показани:

Това не е само начинът, по който ще разказваме историята, това е заобикалящата среда, това е атмосферата, която усещате, когато влизате. Посетителите, влизащи в Залата на кралските мумии, ще изпитат нещо подобно на влизането в гробница в Долината на царете. Преместването ще бъде положително за туризма в Египет".

„Това е едно от най-значимите събития – политическо, културно и икономическо за Египет, региона и има отзвук в света“, коментира темата пред БНР проф. Сергей Игнатов, основател на Еегиптологията в България, сега е ректор на Европейския университет за хуманитарни науки във Вилнюс.
   

„Цялото събитие демонстрира приемственост на съвременен Египет като приемник на древната египетска цивилизация, която е баща и майка на съвременната европейска цивилизация. Това показва, че историята на културата предшества историята на държавата, а след хилядолетия египтяните продължават да уважават някогашните си владетели", каза още в "Хоризонт до обед" проф. Игнатов.


Още по темата - в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна