Eмисия новини
от 15.00 часа

Държавният сатиричен театър навърши 65 години

Калин Сърменов: Трябва да намерим мястото си и в тези времена

| обновено на 07.04.21 в 12:38
Снимка: Пламен Генчев

Сатиричният театър “Алеко Константинов“ навършва 65 години. Той е основан на 7 април 1956  година от режисьора Стефан Сърчаджиев.

Директори на театъра в годините са знакови театрални имена – Стефан Сърчаджиев, Боян Дановски, Желчо Мандаджиев, Методи Андонов, Мирослав Миндов, Николай Савов, Младен Киселов, Станислав Стратиев. След 10 ноември 1989 г. директори са: Пламен Марков, Илия Добрев, Рашко Младенов, Павел Васев, Иван Попйорданов.

Именно в Сатирата са работили едни от най-големите български звезди на театъра и киното: Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Григор Вачков, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Никола Анастасов, Константин Коцев, Катя Паскалева, Невена Коканова, Хиндо Касимов, Димитър Манчев, Васил Попов, Вели Чаушев, Светослав Пеев, Христо Гърбов и много други. Днес престижното име на Сатирата успешно се защитава от нова генерация театрални таланти.


Настоящият директор на театъра Калин Сърменов разказва за театъра в “Нашият ден“:

“Радвам се, че имаме премиера на този ден на “Сатирично кабаре“, нещо, което изнася на преден план отношението ни към света. Хубаво е, че след толкова много години има приемственост. Аз съм от хората, които много държат на паметта и на всичките тези стъпки да се помнят енергиите, които хората си разменят през годините. Да се предават на следващите поколения, да знаем откъде сме тръгнали.“


Текстовете за “Сатирично кабаре“ се пишат в седмицата преди представлението, за да бъдат актуални – какви са темите?

“Можете да познаете някои от темите, даже някои от героите, които са с изкривени имена, за да се получи крайна форма на сатирата. Ние в “Сатиричното кабаре“ ще имаме два модула, които се сменят всеки път или през седмица.

В ситуацията, в която живеем с пандемията, човек не може да прави много планове. Това, което ми се искаше, е да го сменяме редовно, но зависим от много неща. Щастлив съм, че снощи изиграхме първото ни предпремиерно представление. Срещнахме се с публика. Знаете всички треперим някой да не се разболее.

Времената са такива, но те не зависят от нас, ние трябва в тези времена да намерим своето място и да продължим да носим знамето.“


Програмата

“Премиерата на “Сатирично кабаре“, която ще бъде живот и здраве тази вечер. В два часа ще сложим табелката на креслото на Таня Лолова в Сатиричния театър. Това е инициатива, която започнахме от няколко години. Кръстихме столове в Сатирата на вдъхновителите и създателите на театъра, към билетите на хората, които идват и сядат на тези места, винаги ще има една притурка, да го наречем допълнителен билет.

Даже в момента разработваме QR код, с който да направим добавена реалност. И докато те седят в салона и чакат да започне представлението, да имат възможност да се запознаят с тези хора, с тяхното творчество да им предизвикаме интереса, защото дълбоко вярвам, че отговорността да предаваме щафетата през поколенията е наша. Всеки живее в различен свят, семейство, култура. Никой не е длъжен да знае всичко. Но наша е работата и на поколенията след нас да припомняме и да пазим.“

Калин Сърменов показва стола на Стоянка МутафоваПървият договор в театъра е сключен с Татяна Лолова, номерът на седалката ѝ също е 1

“Това е случайно съвпадение, но аз вярвам в такива подредби на звездите, на емоции, на някакви енергии. Случайно е, но е факт. Скоро си говорихме със Славчо Пеев за Таня и той ми разказа как тя го е посрещнала, как го е въвела в театъра, по какъв начин се е случило всичко. Тогава това е било традиция. Звездите, хората, които са били в театъра, да посрещат младите.

По същия начин и мен ме посрещнаха, не много дружелюбно. Посрещна ме Калоянчев, бях на мястото на Парцалев и ме посрещнаха, но никак не бяха дружелюбни. Така са посрещнали и Славчо Пеев, той е задал същия въпрос, който зададох аз – “Защо се държите така?“.

Отговорът при мен беше след една година, като никой от тях не ме поздравяваше, аз изиграх първата си главна роля в театъра, всички дойдоха да гледат и започнаха да се държат с мен като с приятел, който от години им липсва и от години общуват и имат милиарди теми. Калата ми каза – “Какво искаш – да стана с теб приятел, преди да разбера колко струваш?“

Награда

Наградите “Златен кукерикон“

“Довечера ще раздадем и наградите “Златен кукерикон“ за хумор и сатира, за постижения в тази област. За първи път от последните четири години нямаме отделно шоу, отделно представяне поради обясними причини.

Много ми харесва това, че фокусът е към провинциалните театри. Има изключително много провинциални театри, които са номинирани и отличени. Това много ме радва. Имаше един момент, в който всичко се концентрираше в София, а сега има един подем в по-малките градове, което е прекрасно.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.