Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общественият съвет към ЦИК поиска проверка на проблема с машинното гласуване във Велико Търново

Снимка: Ани Петрова

Общественият съвет към ЦИК поиска от главния прокурор да извърши проверка за проблема с машинното гласуване във Велико Търново. Това съобщи за БНР председателят на съвета Росица Матева.

Искането е да се установи как в устройствата за машинно гласуване са въведени различни данни за кандидатската листа на „Демократична България“.

„Според нас има възможност и да е извършено престъпление при въвеждането на тези данни. От наблюдатели, които са били изпратени от част от организациите от Обществения съвет, имаме информация, че всъщност е имало разместване в листата и на интернет страницата на Районната избирателна комисия, въпреки че там няма данни за взето решение за промяна в листата, така както е регистрирана на 2 март“, каза председателят на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева.

Според нея трябва да се изясни каква информация за подредбата на листата е предоставена на хората, които са въвели данните за листата в машините.

"Дали при въвеждането в машините, в софтуера за Велико Търново е допусната грешка със смяна на имената, тъй като първите трима са отишли на последните три места. Това е грешката. В този вид листата е била в някакъв момент и на сайта на Районната избирателна комисия", подчерта в предаването "Хоризонт до обед" Матева. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна