Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панорама на полски планинарски и екстремни филми в София от 13 април

| обновено на 11.04.21 в 21:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Панорама на полски планинарски и екстремни филми ще се проведе в Полския културен институт в София на 13, 14 и 15 април. От 19.00 ще бъдат прожектирани 8 от най-добрите заглавия на тази тематика, наградени от световни кинофестивали.
   

"Лентите са с награди от световни кинофестивали, включително и от Международния фестивал на планинарското кино в Банско. Защо избрахме полската линия - защото полските режисьори и филмова школа са емблематични в световен мащаб. Знаете полската филмова школа е достигнала световни висоти от много години. Това е изключителна култура, която те представят не само в планинарското кино, но и в игралното", каза за БНР Александра Петрова, един от организаторите на Панорамата.

По време на Панорамата на полски планинарски ленти можете да видите филми на Дариуш Залуски, който е бил награждаван от Фестивала в Банско.

"Той не само е бил награждаван на нашия фестивал в Банско, той е бил и член нашето жури, бил е и гост. Той е не само изключителен режисьор, той е много добър височинен алпинист. Може би това е специфичното при неговите филми, че той може да достигне до такава точка, до каквато и самите алпинисти, които заснема. В неговите филми виждаме не само добра камера, но и добре представена фабула", допълни в предаването "Хоризонт до обед" Александра Петрова. 

"Ще бъдем в Хималаите, в Каракорун в Пакистан, ще караме велосипед, ще проследим историята на воден клуб. Има два филма, които проследяват историята на спасителната служба, специален филм ще има за лекарите на експедициите", каза в предаването "Рано в неделя" Натали Петрова, директор на Международния фестивал на планинарския филм в Банско. Интервютата можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна