Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тедрос Гебрейесус: Не можем да победим COVID-19 разделени

Тедрос Аданом Гебрейесус
Снимка: БГНЕС

Съществуващите ваксини срещу COVID-19 може да не бъдат достатъчно ефективни при значителни мутации на коронавируса, заяви днес генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Той добави, че настоява за глобална солидарност между страните в борбата с коронавируса и отбеляза, че разделен, светът няма да победи COVID.

„Както знаете, вирусът се променя бързо, мутира и вече имаме няколко варианта от различни държави. Ако изменението на мутацията на вируса е достатъчно значително, ако промените в поведението на вируса са значителни, даже тези ваксини, с които в момента разполагаме, няма да ни помогнат”, каза Гебрейесус по време на уебинар, организиран от Световната банка.

Той подчерта, че ако не се увеличи незабавно обхвата на ваксинациите, вирусът ще получи възможност за разпространение, циркулация и последваща мутация. Ръководителят на СЗО добави, че в този случай новите варианти на COVID-19, срещу които съществуващите лекарства са неефективни, ще проникнат и в тези страни, където обхватът на ваксинацията е висок.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени