Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Пламен Петров събра в книга факти и анализ на социалистическия период

Пламен Павлов
Снимка: Станислава Пирчева

Три десетилетия след края на епохата на социалистическа България и настъпилите демократични процеси в страната от 1989 г. все още историческият разказ за случилото се в периода, заключен между годините 1944 и 1989 г., остава проблематичен. 

Днес историческият консенсус изглежда все по-непостижим, а оценките за развитието на страната в тези десетилетия - все по-поляризирани. Това е оценката на д-р Пламен Павлов, автор на книгата "Изкуство и власт в България през 70-те години на XX век", която предстои да излее от печат. Книгата е насочена както към професионални историци и изкуствоведи, така и към хора неизкушени от науката.

Д-р Пламен Петров каза за БНР, че "пътят му към 70 -те години на XX век e тръгнал от българското Средновековие от 15 век".

"Много е сложно да говорим за обективна история, особено в XX век. Това даже не се и цели. В крайна сметка историята е низ от факти дори, когато се насочваме само към тези факти и подбираме кои да включим, ние веднага вадим историята от обективното и влизаме в личен прочит. Днес като че ли никой не би прочел история, която е низ от факти, поднесени един след друг. Читателят и професионалиста, историка търси гледна точка към фактите, защото фактите са в архивите".

В предаването "Нощен хоризонт" той подчерта, че "в първата част на книгата читателите ще могат да видят компресиран разказ за това как се развиват отношенията между изкуството и властта от Освобождението на България до 70-те години на XX век".

Д-р Пламен Петров подчерта, че през 70-те години на XX век са изпълнени огромни инфраструктурни проекти:

"През 70 години на XX век са заснети най-изключителните български филми, намерили място в златната филмотека. Написани са едни от на-добрите книги“.

Той изтъкна, че в професионалното му развитие влияние са оказали срещите с проф. Елка Бакалова, проф. Бисерка Пенкова, проф. Климентина Иванова. Най-важната подкрепа е получил от проф. д-р Евгения Калинова, която е негов научен ръководител:

"Всеки намира своето у другия - властта разчита на интелигенцията да я славослови, да я подкрепя, да я пропагандира. От друга страна интелигенцията разчита властта да осигури добри материални условия за съществуване. Така че 70-те години са много особени, те и в международен план са много особени", допълни проф. Евгения Калинова, която също взе участие в разговора.

Целия разговор с д-р Пламен Петров можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна