Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга помага на родителите при възпитанието на детето

Весела Банова
Снимка: facebook

Книгата "Как мисли детето на 2 и 7 години. Практическа детска психология за модерни родители" е направена така, че да облекчи родителите като им даде информация и примери как мисли детето. Това каза за БНР Весела Банова, клиничен психолог и психоаналитик, методически директор на Сдружение "Дете и пространство".
    

"В отношенията родители - деца и в тази неблагодарна и много трудна дейност - възпитанието на детето, много често стават огромни недоразумения и една основна причина за това е,  че родителите възприемат всичко много лично, а то не е. Детето има своите особености, своя специфичен начин на мислене, който се отразява по най-различни начини - по начина, по който то разбира езика, чува думите, възприема действията на околните; по начина, по който наблюдава заобикалящия го свят. Всичко това е много специфично в отделните възрасти и предопределя и мотивира твърде често поведението на детето", обясни Банова.

По думите ѝ възпитанието е сложна дейност, а да разбираш детето си - ежедневно предизвикателство:

"Книгата е конструирана по много забавен и полезен начин, който включва опита на родителите от тяхното детство, препраща ги към техните спомени и ценности и след това поставя детето в центъра. Понеже не разполагат с нужните думи и житейски опит, за да разбират и обясняват емоциите си, малките деца показват какво чувстват", допълни в предаването "Закуска на тревата" Банова.

Автори на книгата "Как мисли детето на 2 и 7 години. Практическа детска психология за модерни родители" са д-р Ангард Ръдкин, Танит Кери.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна