Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концесионерът на плаж „Смокиня“: Дейностите са ремонтни и не засягат дюните

Еколозите: Концесионерът няма право да пипне и една песъчинка на плажа

Снимка: БГНЕС

Дейностите са под наблюдение. Целта е да се изравнят дигите и се извършва необходим ремонт“. Това каза пред БНР концесионерът на плажа на къмпинг „Смокиня - Север“ Иван Алексиев. 

Ивицата на плажа е изцяло разорана от брега до дюните. През уикенда екоинспекцията в Бургас провери сигнал за разорани дюни на плажа, който е към община Созопол. В момента няма разрушени участъци, колчетата са поставени по нареждане на концесионера от шуменска фирма. 

„Заради бурното море тази зима взехме решение да подменим заведенията, оказа се, че тук има само купчина боклуци, остатъци от предишни стари заведения, изхвърлихме много боклук, имаше закопани фекални шахти и отпадъчни ями, извикахме специалисти, за да се справят с проблема, забихме колчета, за да се предпазят дюните. Когато това ставаше, имаше хора от кадастъра и те не даваха да се пипат дюните. Това, за което се претендира, са част от четири стари заведения - там се подравни - хората мислят, че крадем пясък, което не го правим. Имаме разрешение за дейностите от всички необходими институции за това", категорично заяви Алексиев и поясни, че тези колчета обозначават, че 2,5 метра от колчето в посока пътя започва дюната. 

В предаването „Преди всички“ с коментар по темата се включи Атанас Русев от „Да запазим Корал“: 

„Това, което твърди концесионерът, е пълно безобразие. Той няма право на плажа да пипне една песъчинка. Тия измислици с тия диги са абсолютно незаконни... За унищожаване на дюни има сериозни законови санкции вече. И сега там на плажа трябва да е полицията. А екоинспецията също е за затвора. Тази институция трябва да бъде затворена, тя не работи от години“. 

Русев обеща още: 

Ние ще освободим плаж „Корал“, където също има нарушения - преди 4 години поставиха дълга ограда, която нарушава дюните. Но ние ще я премахнем и ще освободим българската земя.

Все още няма становище на екоинспекцията в Бургас по казуса на плаж "Смокиня". Но концесионерът е предоставил пред медиите документи за извършваните ремонти дейности. 
Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна