Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Бакалов: Новият парламент може и да постигне прокурорско мнозинство

Борисов сам се постави в изолация, смята журналистът

Иван Бакалов
Снимка: БГНЕС

"Новият парламент може да направи промени в Изборния кодекс, но може и да постигне прокурорско мнозинство - да поправи Закона за съдебната власт и да стигне до освобождаване на главния прокурор Иван Гешев". Това коментира пред БНР журналистът Иван Бакалов. По думите му това е една от целите на "Изправи се! Мутри, вън!", която може да срещне разбиране от други партии.

Според него това може да доведе до много промени, независимо дали ще се състави правителство, ако се направи, преди да се разпусне парламентът.

В предаването "12+3" той коментира възможностите за излъчване на министерски съвет от 45-ото Народно събрание:

"Бойко Борисов е в положение на изолация, сам се постави в нея, това не е изолация срещу ГЕРБ, те сами стигнаха до там". 

Според него заявката на ГЕРБ да предложат правителство е "поправяне на грешката от 2013-а година", когато спечелиха изборите, но върнаха мандата за съставяне на кабинет.

Журналистът коментира тезата на премиера и лидер на ГЕРБ, че не можем да си позволим разходи за нови избори, като предложи да се оттегли:

"Като не можеш да си позволиш, оттегли се! В Западна Европа много хора като него, които са били три мандата, се оттеглят. Особено след всички корупционни скандали е задължително да се оттегли".

Бакалов подчерта, че аритметиката показва, че сборът от ГЕРБ и "Има такъв народ" е по-голям от 50% от депутатите в 45-ия парламент, всички други варианти ще включват поне три формации:

"Има политика, но има и аритметика. Едното може да изключи другото".

Интервюто на Снежана Иванова с Иван Бакалов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна