Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Месечна инфлация от 0,1% и нарастване на годишна база с 0,6% през март

Снимка: БГНЕС

През март 2021 г. месечната инфлация в България се повишава с 0,1%, докато годишната инфлация нараства с 0,6%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се повишава с 0,1% спрямо февруари, когато нарасна с 0,6 на сто. Това слабо увеличение на месечната инфлация е в резултат най-вече на нарастване на транспортните цени.

На годишна база потребителската инфлация нараства с 0,6% спрямо март 2020 г., след като през февруари се понижи с 0,1 на сто. Това е най-високата инфлация на годишна база от октомври 2020 г.насам.

Средногодишната инфлация за периода април 2020 г. - март 2021 г. нараства с 0,8% спрямо периода април 2019 г. - март 2020 г.

Графики на индекса на потребителските цени на годишна и на месечна база


През март тази година намаление с 0,1% спрямо предходния месец регистрират цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия остават на ниво от февруари. В същото време цените на облекло и обувки бележат спад с 0,9% спрямо месец по-рано, докато цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива остават се повишават слабо с 0,1 на сто.

Намаление с 0,4% има при цените за жилищно оборудване, домакински уреди и принадлежности, а в здравеопазването цените остават на февруарското равнище.

Транспортните цени обаче нарастват стабилно за втори пореден месец, повишавайки се през март с 3% след растеж с 2% през февруари, докато цените за развлечение и култура бележат понижение с 3%, а в образованието - повишение с 0,3 на сто.

Цените на съобщенията пък намаляват с 0,9% спрямо предишния месец, докато тези за ресторанти и хотели бележат слабо нарастване с 0,3%, отчита още НСИ.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през март нараства с 0,2% на месечна база, докато хармонизираната потребителска инфлация на годишна база се повишава с 0,8%, след като в началото на 2020 г. - преди коронавирусната пандемия - тя беше над 3 на сто.

Хармонизираният индекс на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на държавите от ЕС. Той е един от критериите за ценовата стабилност и за присъединяването на България към еврозоната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени