Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на годишната инфлация в Германия до 1,7% през март

Хармонизираната инфлация надвиши целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто

Потребителската инфлация в Германия се ускори през март до 1,7% спрямо година по-рано, достигайки най-високо ниво от повече от година насам, показват окончателни неревизирани данни на официалната федерална статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през март с 0,5% спрямо февруари, когато нарасна с 0,7%.

Спрямо година по-рано потребителската инфлация в Германия през март се ускори до 1,7% от 1,3% през февруари, достигайки най-висок ниво от февруари 2020 година. Това представлява нарастване на инфлацията за трети пореден месец, след като приключи действието на временно наложеното намаляване на данък добавена стойност (ДДС), посочва Destatis.

Засилването на немската инфлация през март се дължи в най-голяма степен на нарастване на енергийните цени спрямо година по-рано с 4,8% след тяхно повишение с едва 0,3% през февруари, докато цените на храните и на услугите се повишиха с по 1,6% (след тяхно увеличение с 1,4% през февруари), а цените на стоките като цяло се увеличиха с 19 на сто.

Коронавирусната пандемия и свързаните с нея ограничения отново предизвикаха проблеми с събирането на данните за цените през март, тъй като някои продукти не се предлагаха на пазара, посочи Федералната статистика.

Графика на индекса на потребителските цени в Германия г. / г.


Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) пък се повиши през март с 0,5% на месечна база и се ускори на годишна база до 2,0% от 1,6% месец по-рано, надвишавайки слабо целевото ниво на ЕЦБ за инфлация от близо, но под 2 на сто.

Това е най-високото ниво на германската хармонизирана инфлация от април 2019 г., като според някои анализатори и икономисти инфлацията може да се ускори до диапазона между 3% и 4% през втората половина на годината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна