Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Не прекалявайте с ядките - нужни са само 50 грама дневно

Пет - шест половинки от орехова ядка са достатъчни
Снимка: Pixabay
Консумацията на ядки трябва да не надвишава 50 грама дневно. Това съветва Наталия Денисова, диетолог във Федералния изследователски център за хранене и биотехнологии в Москва и кандидат на медицинските науки.

Ежедневната норма е между 30 и 50 грама ядки, а повече от 60 грама ще донесат допълнителни калории и могат да раздразнят стомаха. „Сто грама ядки се равняват на приети 600 килокалории и могат да доведат до неприятни реакции на стомашно-чревния тракт“, предупреди тя.

Диетологът препоръчва се на ден да се консумират пет - шест половинки от орехова ядка и не повече от 10-12 бадема или лешници.

Ядките, въпреки наличието на мазнини в тях, са в състояние да намалят нивото на "лошия" холестерол. Много изследвания потвърждават факта, че редовната консумация на ядки от хора на възраст 60-70 години значително намалява риска от атеросклероза и други сърдечни заболявания.

Безспорен лидер в съдържанието на Омега-3, който се счита за най-полезен за сърцето и кръвоносните съдове, е орехът.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.