Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По покана на сдружение "Лилавият лебед"

Подготвят гостуване на Филхармония „Пионер“ във Виена през ноември

В момента се събират средства за турнето

Снимка: личен архив

Появата на пандемията, породена от COVID-19, и продължителните периоди на локдаун в културния сектор в Австрия не възпират устрема на личности, които са вдъхновители с широк хоризонт на идеите и инициатори на събития, съчетаващи висока художествена стойност с обществено-социална значимост. Такава фигура е д-р Александър Александров, който през 2009 г. основава австрийското сдружение за изкуство и култура „Лилавият лебед“.

Многобройни през годините са инициираните от него успешни проекти, впечатляващи със своята мащабност и получили достоен отзвук, както сред българската общност тук, така и сред австрийската културна общественост. Сред благородните каузи се откроява откриването на паметна плоча във Виена на сградата, в която дълги години е живяла световноизвестната оперна прима Гена Димитрова. През 2018 г., отново по инициатива на сдружение “Лилавият лебед“, в Австрия се проведе турне на Хора на слепите “Акад. Петко Стайнов“ под надслов "Пътешествие на светлината" - проект, който бе отличен с почетното трето място в българската класация за културно събитие на 2018 г. на изданието „Площад Славейков“. През 2020 г. д-р Александър Александров създава към сдружението, съвместно с оперния певец Апостол Миленков, мъжкия ансамбъл „Православие“, чиято мисия е да изпълнява и допринася за популяризирането на църковно-славянските песнопения.

Д-р Александър Александров многократно е подчертавал в свои изказвания необходимостта от духовното съхранение на една нация, в която културните институции да бъдат обърнати към младата публика, а достойното представяне на българските музикални състави по световните сцени да бъде приоритет. Естествен израз на тази линия и продължение на дейността на сдружение „Лилавият лебед“ е неговият актуален проект – заплануваният през месец ноември тази година гастрол в австрийската столица на легендарната Детско-юношеска филхармония „Пионер“ под мотото „Отново във Виена“.

Създадената през 1952 г. формация завладява в продължение на десетилетия публиката на Европа и Америка под диригентството на своя ръководител - проф. Влади Симеонов. Още през 1959 и 1973 г.  има своите успешни изяви в австрийската столица. През 2002 г. оркестърът е закрит, но 2008 г. той се ражда за нов живот, като продължава традициите на тази формация да бъде състав на световно ниво, в който децата имат стимул да музицират. В момента оркестърът е под ръководството на диригента Любомир Денев-син.

Предстоящите концерти на Детско-юношеската филхармония „Пионер“ във Виена през ноември 2021 г. ще бъдат под почетния патронаж на председателя на австрийския парламент Волфганг Соботка. Наред с творби на Мюфа, Дворжак, Любомир Пипков, Марин Големинов и др., специално за гастрола в програмата на концертите са включени изпълнения на две световни премиери на произведения от Любомир Денев-син и от австрийския композитор Курт Шмид, посветени на оркестъра. Концертите ще бъдат записани и издадени на компактдиск, плакатът за събитието е на големия български художник Стоимен Стоилов, а младите оркестранти ще имат съвместна творческа работилница с Wiener Musikseminar, както и посещение в Музикферайн.

В интервю за слушателите на предаването „ Алегро Виваче“ по "Хоризонт" д-р Александър Александров разказа за своята идея да покани във Виена Детско-юношеската филхармония „Пионер“, която той определя като „цивилизационно постижение на българската нация“. Той сподели подробности за програмата на концертите и за съпътстващите събития по време на гастрола.

Всички желаещи да подкрепят финансирането на проекта могат да внесат средства чрез платформата Wemakeit.

Чуйте интервюто с д-р Александър  Александров в звуковия файл.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна