Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Мурджов: В този парламент виждам единствено желание за възмездие

Снимка: Ани Петрова

"В това Народно събрание виждам единствено желание за възмездие", каза пред БНР Мирослав Мурджов, експерт по изборни системи. Според него няма парламентът не показва желание за развитие, а и консултациите при президента потвърждават това.

Той подчерта, че вотът на хората е бил за развитие, а партиите говорят за промяна:

"Хубаво говорят за промяна, но промяната я виждат през тясно партийните си интереси да отидем на нови избори. Едните са опиянени от гласовете, които са взели, други - опиянени, че това, което очаква ГЕРБ, ще е в тяхна полза. Забравят най-важната цел, че хората са ги изпратили в НС, за да се разберат и да сформират правителство, което да решава всички проблеми, за които всички говореха - и тези, които твърдяха, че е нужда промяна, и тези, които твърдяха, че така ни е добре".

По думите на експерта желанието за промяна минава през искането за промени в Изборния кодекс:

"Не казвам, че той не трябва да бъде променян, но ако това е най-важното занятие за 45-ото НС, да свършват това занятие бързо, да отиваме на избори и оттам нататък разумът и резултатите ще доведат до желанието за развитие, а не до желанието за възмездие. Политиката е компромис и диалог между формациите, ако не си говори, проблемите стават повече".

Прогнозата на Мирослав Мурджов е, че няма да бъде съставено правителство, защото "не могат да си гласуват доверие политическите формации в парламента":

"Има такъв народ" много са си повярвали, че от тях зависят всички неща, а другите са убедени, че не трябва да има правителство на ГЕРБ. Всичко това води до предсрочни парламентарни избори. Единствената задача, която може да бъде извършена е, докато текат консултациите при президента, да бъдат направени промени в изборния закон". 

Мурджов обясни, че служебното правителство е една процедура и е заблуда, че то може да свърши "някаква велика работа". Според него не може да се каже категорично, че ГЕРБ и Бойко Борисов се плашат от служебен кабинет на президента Румен Радев.

Интервюто на Диана Янкулова с Мирослав Мурджов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна