Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват има ли незаконен добив на инертни материали от Чепинска река

Доброволци извадиха над 500 чувала с отпадъци по поречието на река Чепинска в района на велинградското село Драгиново. Теренът е част от защитената зона Яденица от Натура 2000.

По време на акцията доброволците са попаднали на следи от тежка техника, които водят към коритото на реката. По-късно в социалните мрежи се появи и клип с багер, който копае в речното корито.

От гражданското обединение „Чист Велинград“ са категорични, че това е грубо нарушение.

„По един от бреговете на река Чепинска забелязахме следи от тежки машини и следи от загребване на инертни материали в близост до речното корито. Това ни потвърдиха и местните хора, които ни дадоха и снимки“, каза пред БНР екологът Антония Вичева.


Асфалтирахме ул. „Крайречна“ в посока ромската махала, багерът само влезе след това да се измие в реката, това е случаят, друго няма“, заяви в „Преди всички“ кметът на с. Драгиново Бисер Маджиров.

„В село Драгиново асфалтираха улици, багерът влиза в реката, това се вижда, не знаем какво е правил, но той е в нарушение и няма работа там“, каза пред „Хоризонт“ Васил Тодев от сдружение „Байкария“.

От РЗИ посочват, че при тях не е постъпвал такъв сигнал, но ще извършат проверка.

Еколозите обаче смятат, че проблем има , защото този район е част от защитената зона Яденица. Освен това река Чепинска е изключително замърсена.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна