Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Втори живот на текстила – шанс за природата

| обновено на 20.04.21 в 12:33
Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба започна кампания "Дрехите не са боклук"
Снимка: БГНЕС

Един конкретен пример за партньорство между бизнеса и общините показва как функционира кръговата икономика – не като самоцел, а като инструмент за бързо възстановяванe.

TexCycle е проект за събиране и оползотворяване на ненужни дрехи. Със съдействието на общините се позиционират контейнери за събиране на дрехи и обувки.

Темата коментира Сирма Желева, мениджър „Устойчиво развитие“ на “Евротекс“:

“Текстилната индустрия доскоро беше много подценявана. Свикнали сме да слушаме за пластмаса, но като се замислим бързата мода, свръхпотреблението на текстил, всъщност са едни от основните замърсители на околната среда. И по тази причина тя беше поставена като един от инструментите за постигане на прехода към кръгова икономика от страна на Европейския съюз.

Ние в България през 2018 г. започнахме проекта “Техсайкъл“, като позиционирахме пет контейнера в община Стара Загора в партньорство с тях заедно взимахме всички решения, за да изградим едни системи, които да са удобни за гражданите и да бъдат използвани.

Сега имаме над 200 контейнера в 13 общини в страната. За този период сме събрали над 2700 тона текстил, който е оползотворен. По другия начин би отишъл на сметището, както не би трябвало да става в кръговата икономика. Системите са още пилотни и въпреки има доста сериозен успех.

Проведохме комуникационна стратегия заедно с общините, в която информирахме гражданите за контейнерите и какво се случва в събраните в тях дрехи. Имено голям процент повторна употреба, което е ключов аспект в кръговата икономика, защото това е най-добрият начин за управление на отпадъците.

Текстилните отпадъци, които са годни за повторна употреба, се използват за такава. Останалите се рециклират или оползотворяват по друг начин, нищо не се депонира. Отивайки в смесения битов отпадък, текстилът се депонира.“

След рециклиране на текстила

“В момента технологиите все още не са на много високо ниво и по-скоро от рециклирания текстил се произвеждат изолационни продукти. Някои се рециклират и в нови нишки, но те са с по-ниско качество. Но Европа е поставила текстила като ключов за прехода към кръгова икономика и това скоро ще доведе до развитието на успешни технологии за по-високо технологично рециклиране.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.