Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларят Мартин Зайранов - в лексикона на "Алегро виваче"

Номинираните за наградата "Млад музикант на годината 2020" отговарят на 10 въпроса

Мартин Зайранов
Снимка: Личен архив

Гласуването в анкетата "Млад музикант на годината 2020" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" приключи. Предстои преброяване на гласовете и подготовка на церемонията по награждаването.

Междувременно 11-те номинирани от екипа на предаването за приза, определян изцяло от слушателите, ще се представят сами пред аудиторията, като отговорят на 10-те въпроса в своеобразния радиолексикон на "Алегро виваче".

Осми в поредицата по азбучен ред е цигуларят Мартин Зайранов. Отговорите му можете да чуете в звуковия файл.

***

Мартин Зайранов е роден през 1999 г. във Варна, в уважавано музикантско семейство. Започва да свири на 6 години, на 10 дебютира като солист на Варненската филхармония, а на 11 вече е млад студент в класа на проф. Марио Хосен в Нов български университет. В момента продължава обучението си при проф. Антон Сороков в Университета за музика и сценични изкуства във Виена.

От малък се изявява като солист на оркестри и печели много награди от наши и международни конкурси: "Ginette Neveu" в Авиньон (2015), "Млади виртуози" в София, "Jeunesses Musicales" в Букурещ, "Проф. Недялка Симеонова" в Хасково. През 2017 г. получава специалната награда на конкурса „Henry Marteau“ в Германия – копие на цигулката на легендарния Анри Марто. През 2019 г. печели първа награда на конкурса за цигулари „Stefanie Hohl“ в Университета по музика и изящни изкуства във Виена, а за победата му на конкурса „Grażyna Bacewicz” в Полша пишат престижните издания “The Strad” и “The Violin Channel”.

От 2012 г. Мартин е редовен участник и стипендиант в майсторския клас на проф. Марио Хосен в Лятната международна музикална академия „Орфеус” – Виена, където взема активно участие в концертната програма и има възможност да се срещне и работи с именити цигулкови педагози от цял свят. Редовно участва като солист в програмата на „Фортисимо фамилия“ и „Фортисимо фест“ заедно с Варненската филхармония и Софийския фестивален оркестър с диригент Максим Ешкенази. Солира на Camerata Orphica – Vienna, камерния ансамбъл „Софийски солисти“, Оркестъра на Класик ФМ радио, оркестрите в Пловдив, Шумен, Плевен, Враца, Русе, Разград, Представителния гвардейски духов оркестър, Представителния духов оркестър на военноморските сили и др. Работи с диригентите Шломо Минц, Франсоа Декамп, Мартин Пантелеев, Пламен Джуров, Максим Ешкенази, Диан Чобанов, Дарио Мачелари и др.

Участва в майсторските класове на проф. Михаел Фришеншлагер, проф. Жерар Пуле, проф. Такаши Шимицу, проф. Жулиде Ялчън, проф. Ерик Грюнберг, проф. Габриел Кроитору, проф. Минчо Минчев, Веско Ешкенази и др.

Мартин Зайранов е носител на награда „Варна“ 2013, наградата на фондация „Отворено общество“ 2014, голямата награда на фондация „Стоян Камбарев“ 2015 и на голямата награда на „Ротари клуб“ – Варна за 2016 г. Лауреат е на наградата на СБМТД „Кристална лира” 2018.

През ноември 2020 г. участва в концерт на студенти от Университета за музика и сценични изкуства във Виена и изпълнява Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров в Стъклената зала на концертния комплекс Музикферайн в австрийската столица – една от най-престижните сцени в Европа.

Чуйте в звуковия файл как Мартин Зайранов отговори на 10-те въпроса на "Алегро виваче".

***

Очаквайте и останалите номинирани за "Млад музикант на годината 2020" в лексикона на "Алегро виваче" - в 11 поредни вторника след 21:10 часа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна