Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Манов: Няма мнозинство за радикални промени в Изборния кодекс

Позициите на старите партии ще сложат спирачка върху дългосрочните промени в изборните правила, смята той

Стефан Манов
Снимка: Ани Петрова

„ЦИК днес не работи ефективно. В редица важни решения се получава блокиране на партиен принцип. Партийните квоти гласуват монолитно. /…/ От години тази ЦИК зад формалния параван на професионална институция с мандат от 5 години, тя се сформира от партиите в Народното събрание. ЦИК или не трябва да бъде на партиен принцип, или, ако е на партиен принцип, тя не трябва да бъде постоянна.“ Това мнение изрази в интервю за БНР Стефан Манов, член на Обществения съвет на Централната избирателна комисия. Според него ЦИК в сегашния й състав трябва да бъде разпусната.

„Общественият съвет е там, за да бъде камъчето в обувката на ЦИК, а не да ръкопляска на ЦИК“, коментира Манов в предаването „Преди всички“.

ИТН предлага целият състав на ЦИК да се назначава от президента, но пак по предложение на парламентарно представените политически сили. Нещата са еднакви, но консултациите се изнасят в друга сграда, заяви той.

Позициите на старите партии ще сложат лека спирачка върху дългосрочните промени в Изборния кодекс, смята Стефан Манов.

Не очаквам в зала да бъдат подкрепени радикални промени – няма да има мнозинство“, прогнозира той преди обсъждането на първо четене в парламента на първите текстове, касаещи промени в изборните правила. 

Не става дума за радикална промяна в избирателната система, категоричен е Манов в коментара си по предлаганите промени в ИК. Той разграничи промените на техническо ниво като права на карантинираните и разделяне на протоколите от машинното и хартиеното гласуване от друга група предложения, касаещи по-дългосрочни и дълбочинни промени, например активната регистрация и вот по пощата.

Когато се променят изборни правила с цел разширяване на правата на избирателите, а не стесняването им, те могат да бъдат правени и близко до изборите, смята Манов.

„Не съм въодушевен и наивен – нищо чудно в пленарна зала този избирателен район „Чужбина“ пак да не се случи“, отбеляза Стефан Манов в анализа си на предложените промени в изборните правила.

Днес избирателите извън страната нямат възможност да гласуват пълноценно. Нито има кандидатски листи, които се регистрират извън страната, нито избирателите могат да упражнят преференция, поясни Манов.

По думите му не става дума за създаване на привилегирована ситуация, а за изравняване на техните права с тези на избирателите в страната. Стефан Манов даде пример с мандатите, които се печелят благодарение на гласовете от чужбина, но се разпределят в страната, като ги нарече „изкривявания на местно ниво, които хората не разбират и ги дразнят“.

Вместо партиите да депозират 31 листи в 31 РИК в страната, те ще депозират 32-ра листа в ЦИК, допълни той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна