Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудесата на природата: да си отрежеш главата, за да живееш...

...И още странности от света на животните и растенията

Снимка: www.pixabay.com

Що за проблем трябва да те накара да си отрежеш главата, за да напуснеш тялото си? Как очертаваш любовта към избраницата с пясъчна фигура на дъното на морето и как климатът може да промени цвета ти? Отговорите на тези и още въпроси за едни от най-причудливите животни и растения от цял свят потърсихме в „Изотопия”.

Влизаме с котешка стъпка в повече от една джунгла. Наострете уши и ни последвайте!

Опасно красиви

Както подобава, пътуването ни започва от самото начало. Родило се тигърче с остри нокти, златен поглед и мека като кадифе козина. Но когато другите тигри поглеждали към него, виждали единствено, че… няма ивици. Така започва книгата на Джейми Уайтбеърд „Тигър без ивици”, в която се разказва за приключенията на млада тигрица, която мечтае да има окраска като останалите тигри. Тя стояла под дъжда с надеждата да получи така бленуваната окраска, но най-обичала слънчевото време. Когато минавала покрай високите и буйни треви, те хвърляли сянка върху гърба ѝ и поне за малко черните ивици се появявали.


Всъщност окраската при тигрите е камуфлажен елемент. Животните, които те ловуват, виждат оранжевото като зелено, което прави големи котки почти невидими за плячката. Образът им се „накъсва“ в очите на бъдещата вечеря, а красивото оранжево е заради феомеланин. Поне така твърдят британските учени. „Изотопия” избира да им се довери.

От години е известно, че окраската при животните се свързва с оцеляването и лова, но учените все още изследват различни елементи от нея и възприятието на другите животни към това, което виждат. А наскоро фотограф в Индия дори улови с обектива си черен тигър на оранжеви ивици.

Да обичаш на инат

Гмурваме се надълбоко с ВВС, заснели любовната игра на мъжки, който създава огромна пясъчна фигура на дъното, за да впечатли своята дама. Работи 24 часа в денонощието, защото ако спре да почива повече от минута, течението ще отнесе произведението му. С множество бързи движения на перките влюбеният рибок създава огромна фигура, наподобяваща цвете или слънце с различни вдлъбнатини и издатини в пясъка.

Никъде другаде в природата няма създание, което прави толкова сложна и перфектна фигура, е заключението и на водолазите.


На въглеродна паша

С два-три размаха на перките отиваме край Сейшелите, за да открием необятно пространство, покрито със специфичен вид водорасли и корали. Откритието има огромно значение за опазването на околната среда. Оказва се, че морската трева може да преработва два пъти повече въглероден диоксид от горската растителност.


Не е честно да караме водораслите да се състезават с дърветата по преработка на въглероден диоксид. Край Амазонка растат дървета, които произвеждат метан – един от най-отровните газове, отговорни за парниковия ефект. Намират се в блатисти местности. Непослушните дървета обаче си имат малки симпатични микроби, които редуцират метановите емисии с една трета. Като говорим за вредни емисии, за голяма част от тях са виновни различни тревопасни животни като кравите и лосовете, които – след като хапнат подобаващо, изпускат газове без грам свян. Един лос остави без дъх група руснаци... Не, той не беше преял. Просто го заснеха как се дрогира с бензинови пари.

Приближаваме се, за да установим, че лосът души около ауспуха на автомобил със запален двигател и дори свива предните си два крака, за да му е по-удобно да диша бензиновите пари.

След като хапнахме, да продължим по естествения канален ред.


Учени откриха защо вомбатите имат кубични изпражнения. Оказва се, че храносмилателният процес на тревопасните вомбати е 14-18 дни, през които смляната храна преминава през червата. В края на процеса цялата вода от смлените вещества е усвоена от животинчето, а кубчетата се получават чрез разтягане и свиване на червата.

Подобно на много други животни вомбатите ги използват и за маркиране на територията си. За разлика от маркерите в стандартната форма, кубчетата се търкалят по-трудно и така остават по местата си. Казано по друг начин, маркировката на територията е много по-добра и дълготрайна.


Dancing Queen

Според публикация на Wall Street Journal американски учени са изследвали реакциите на животните на различни музикални стилове. Шимпанзетата реагират на ритъма на електронната музика, застават на два крака и започват ритмично да се поклащат. Мечките и кучетата си падат по самбата. В Азия дори има танцуващо растение. Не реагира на допир, но при звук започва да трепти с листа!


И понеже много обичаме да четем чуждата преса, разлистваме Die Welt, откъдето разбираме, че човечеството може да остане без банани заради силно заразна гъба в почвата. Разпространението на болестта вече затвори бананови плантации. Печалната новина вероятно ще отведе много от нашите пернати, космати и люспести приятели в Африка, където има вид дърво, чиито плодове бързо ферментират. Щрауси, слонове, жирафи и маймуни си ги хапват с удоволствие, но се напиват и всяко рязко движение ги плаши до смърт, падат, плетат крака, опитват се да застанат на главата си, а след това ги мъчи махмурлук...


Между другото, любопитно изследване твърди, че по ушите можем да различим африканските от азиатските слонове, защото те са оформени по подобие на континента, който обитават.


Живот като на кино? Не, като на сън!

Бразилски учени са наблюдавали поведението на октоподи, докато спят. Те сменят цвета си и имат две фази на съня – тих и активен, в които сменят цвета си. Промяната е подобна на тези, когато се чувстват застрашени или ловуват. Октоподите сънуват кошмари!

Сигурно защото се срещат с акулите, които имат неизчерпаем запас от зъби. Те подменят зъбите си, когато е необходимо. Освен това повечето акули имат няколко реда зъби. Голямата бяла акула, най-едрата хищна риба в морето, има до 7 реда, които побират до 300 зъба. Докато преследват плячката си, повечето акули губят някой друг зъб. Акулата пура обаче подменя всички зъби на долната си челюст едновременно.


Докато акулите доволно тракат със зъби, някои цветя променят цвета си заради климатичните изменения. Учени от Южна Каролина установиха, че белите цветя все повече се насочват към лилавата гама. Лилавите им братовчеди пък обратното – за да не останат по-назад, използват „избелването“, за да продължат съществуването си.

Разгонен като орхидея

Има и вид орхидея, наречена Disa forficariа, която е изключително рядка. В последните 200 години от нея са намерени само 11. Всички те са били на по-различно мнение за живота от лилаво-белите събратя. Рядката орхидея отделя дизалактон – вещество, което действа като феромон и предизвиква палави мисли сред мъжките дълголетни бръмбари. Учените не знаят дали и при женските е така, но това е разликата между Марс и Венера.

Скачай и откачай!

Има вид червей, който буквално прави земната повърхност бездиханна като необитаема планета. Това е скачащият червей, който се движи много по-особено от другите червеи. Те съвсем любезно помагат на почвата да диша, тъй като я дренират, но той не е толкова работлив и оставя след себе си само пустош. Добре, че не живее на остров Мадагаскар, защото щеше да създаде проблеми на палмата самоубиец. Тя расте, цъфти веднъж на 50 години и умира. Това е един от най-високите видове палми – достига до 18 метра и може да се види от сателитни снимки. При цъфтежа си изхвърля толкова много малки цветчета, че не може да продължи жизнения си цикъл. За всички останали обаче купонът продължава.

Морски охлюв от разред Sacoglossaе сам е решил проблема с жизнения цикъл. Когато с тялото му нещо не е наред, той просто отделя главата си и регенерира ново тяло. Така старото отива във великите охлювски води, а новото със старата глава си гледа живота.

А вие не си махайте главите, защото ушите ще ви трябват, за да чуете повече за странностите в природата от звуковия файл.

Снимки: https://www.livescience.com/, https://www.fernkloof.org.za/index.php/all-plants/plant-families/item/disa-forficaria, www.pixabay.com

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени