Как в област Кюстендил се подготвят да посрещнат Великден?
„Правим проверки с акцент върху агнешкото месо, върху оцветителите, върху яйцата“, уверява д-р Велка Войнова, началник отдел в областната структура на Агенцията по безопасност на храните.Ако българският потребител иска българско месо и български яйца, той може да се ориентира и да ги намери на пазара, смята тя.
Няма достатъчно агнета в региона, казва фермерът Николай Колев, който отглежда крави, овце и коне високо в планината. Цената при него е 10 лева за килограм живо тегло.
„Всичко е продадено.“
Колев, който твърди, че втора година не може да си получи субсидиите, е песимист.
„Всичко свършва в животновъдството. Внасят си от чужбина боклуци.“
Пенсионерът Кирил Колчаков от село Дяково ще продава месото по 7 лева, като миналата година.
„Ние увеличаваме, ние си държим така, но си правят каквото си искат по веригите“, коментира той.
Повече по темата – в звуковия файл.