Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Порязов се обявява против войната по пътищата с филм-кауза

| обновено на 29.04.21 в 13:07
Христо Порязов на премиерата на филма
Снимка: Личен архив

Войната по пътищата в България може да спре, стига всички членове на обществото да го поискаме и да положим нужните усилия. Това е основата на филма-послание, филма-кауза „Защо аз?“ с режисьор Христо Порязов.

Късометражната творба (17 мин.) е по действителен случай. След премиерата на Камерната сцена "Славянска беседа" от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България е дошло предложението филмът да бъде прожектиран на всички млади шофьори, веднага след като издържат изпита си за свидетелство за управление на МПС.

Предстои премиера на лентата в Пловдив, а фестивалните участия на „Защо аз?“ започва в Испания.

Порязов има зад гърба си два други документални филма, които също третират наболели социални теми.

„Разглеждам киното не толкова като забавление, а като средство за изразяване на мнение, кауза. Да поведеш чрез него“, подчерта пред Радио София режисьорът.

В „Защо аз?“ се разказва историята на малко момче, изгубило трагично майка си и сестричката си на пешеходна пътека - ударени от дрогиран шофьор. Историята докосва и може да те накара да бъдеш по отговорен, смятат от екипа и зрителите.

„Никой не заслужава да загине невинно, от автомобил. Свидетелството за управление не е просто книжка, а е отговорност“, казва още Порязов.

Оператор на филма е Иван Палейков, участват малкият Тодор Каракитуков (в главната роля), Мария Иванова, Теодор Папазов, Марина Кискинова, Иво Симеонов и други.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Христо Порязов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна