Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Робин Кафалиев: При мен винаги всичко е наред

3
Робин Кафалиев
Снимка: Уикипедия

Той е български актьор, продуцент и режисьор. Изиграл е десетки роли на театралната сцена и в киното, в различни български и чуждестранни продукции, но е по-известен с разнообразни изяви от телевизионния екран.

Дългогодишен автор и водещ на „Най-смешните животни и хора на планетата“ (13 сезона) – комедийно телевизионно предавне за домашни видеоклипове. Създател, актьор и режисьор на първото по рода си в България игрално филмово скеч шоу „Аламинут“ (10 сезона).

Той е Робин Кафалиев и е главен герой в “Нашият ден“.

“При мен винаги всичко е наред. Не знам как може все позитивно да вървят нещата. Утрото е прекрасно, както над по-голямата част от страната – хубаво слънце, пролетно, топло, всичко цъфти – чудесно е!“

Франция

“Баба ми и хора от моята фамилия са се занимавали с френски език, сериозно и професионално. И по тази причина детето ще – не ще трябваше да проговори френски. После животът ми така се разви покрай всичките учения на френски, че в онези странни и объркани години, 90-те, не така подредени и спокойни, както сега, заминах за кратко за Франция, това кратко се проточи. Мотах се там с тенденция да смая френската публика, това някак не се получи. Не търсеха много активно български актьори по това време там.“

Робин Кафалиев в Люберон, Франция. Снимка: архив Робин Кафалиев

Театърът

“За театър започнах да мисля доста преди да завърша средното си образование. Тогава имаше разни формации самодейни, културно-масови и т.н. Много обичах да се включвам активно във всевъзможни едноактни, двуактни пиеси, поставени от всевъзможни - учители по български език, гост режисьори, активисти от театъра и други. Много ми се искаше да играя, затова когато отидох да уча в Юридическия факултет, още в 4-и семестър си дадох сметка, че няма така да стане тази работа там, няма да се изявя особено и отидох във ВИТИЗ.“

“Започнах да работя активно в киното, после в телевизията, а двете дини под една мишница трудно стават.“

Робин Кафалиев в Касис, Франция. Снимка: архив Робин Кафалиев

А сега накъде?

“Голяма част от съвременните активни хора, независимо в коя област, непрекъснато се сблъскват с този въпрос. Такова е времето, интересното време. Нали било много хубаво да се родиш в интересно време - ей това е!“

“Иначе по сцените непрекъснато се сблъскваме с този въпрос. Дали ще е театралната сцена, или сцената на някакво студио, в което снимаш нещо, поставят ти се едни задачи. Човек, ако не е плоскоумен, винаги си задава въпроса – доколко те са логични, доколко са правилни, стойностни. И от колизията между неговите отговори и поставените задачи обикновено се раждат интересни неща.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


Робин Любенов Кафалиев е роден е на 2 юни 1964 г. в Пловдив, в семейство на лекари. Женен, с едно дете. Завършва гимназия с френски език в Пловдив.

Като ученик се увлича от театър и музика и активно се включва в различни форми на театрални и музикални изяви. След двегодишна редовна военна служба следва 4 семестъра право в юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

През 1986 г. прекъсва и продължава образованието си във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, в класа на професор Николай Люцканов, с асистенти Маргарита Младенова и Здравко Митков.

Като студент Робин Кафалиев изиграва една от ролите във филма на Рангел Вълчанов „А сега накъде?“.

По същото време започва да играе в театъра с актьори от ранга на Георги Парцалев, Стоянка Мутафова, Петър Слабаков, Никола Анастасов и Васил Попов. След дипломирането си заминава за тетралния фестивал в Авиньон и прави опит да се установи като актьор във Франция, но скоро се завръща в София.

До края на 90-те работи паралелно в няколко области – театър, кино, радио, дублажи и други. От 2000 г. се преориентира основно към телевизия.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия