Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катрин Ванкова и съветът от Педро Паскал: Не бързай, има време за всичко

Снимка: Личен архив

Между свободата и спокойствието на Испания и възпитанието и традициите на България. Така живее актрисата Катрин Ванкова. 

Тя е на 26 години. Повече от 20 живее в Испания. Снима се в сериали, които ѝ носят популярност, в кино продукции с известни актьори, изкушена е и от театъра. Но въпреки това е здраво стъпила на земята

„Когато имаш желание да пораснеш, да постигнеш неща, толкова гледаш към бъдещето, че забравяш какво се случва сега. А понякога това е най-ценното. За мен успехът не е най-важното“, сподели Катрин в интервю за предаването „Нощен Хоризонт“. 

„Непоносимото тегло на огромния талант“

Сериалът „Де да беше вчера“ прави Катрин известна в Испания, толкова, че хората я разпознават по улиците

„Хората ме разпознаваха и по гласа“, разказва тя с уговорката, че това внимание по-скоро я притеснява, отколкото да я възгордява.  

Обожавам да снимам, обожавам да се запознавам с целия екип. За мен е важна комуникацията с целия екип. Всеки един е важен за мен. Мразя, когато има йерархия. Случвало се е да работя с актьори, които не се държат по правилен начин“. 

Събитие в кариерата на българката е включването ѝ в екипа на екшъна „Непоносимото тегло на огромния талант“. Там Катрин играе заедно с Никълъс Кейдж, Педро Паскал („Игра на тронове“, „Наркос“, „Жената чудо 1984“), Нийл Патрик Харис („Как се запознах с майка ви“). 

„Моята агентка в Лондон ми изпрати инфо за кастинга. Това беше през лятото на миналата година. Обикновено сестра ми ми помага за кастингите, когато ми трябва партньор. Но в тоя случай я нямаше. Изпратих клип, който записах сам, дори не знаех какво точно пращам. Забравих за това, нямах и никакви очаквания. Докато снимах едно музикално видео, на което съм режисьор, ми се обади агентката ми и ми каза, че ми дават роля. Това беше супер яко. Ходихме в Будапеща за снимките. Влюбих се в този град, в хората. Във филма имаше много екшън и беше интересно да гледам как се снимат екшън сцените. Странно е и да си с такива големи имена“. 

Да срещнеш Никълъс Кейдж

По думите на Катрин известният актьор не е човек, с когото можеш лесно да комуникираш:  

„Държи се малко на дистанция. А и заради Covid-19 много се пазеше. Много е куриозен, понякога не знаеш дали е в роля, или е самият той. Подготвя ролите си по куриозен начин. Спазва стриктен режим“. 

На снимачната площадка тя се сближава повече с Педро Паскал. 

„Много скромен и земен. Има собствен стил. Много е забавен. Кара те да се чувстваш близък. Разпитва те... „Недей да бързаш, има време за всичко, всичко идва, когато трябва. Не бързай, защото това ще ти попречи да се наслаждаваш на процеса“. Този съвет ми даде Педро Паскал“. 

снимка: Личен архив
Детството и корените

Катрин заминава за Испания с родителите си, когато е на 5 години. Първоначално животът на семейството е бил на четири колела. 

„Баща ми търсеше работа. Ходехме по парковете, разглеждахме Мадрид. Цял месец живеехме в колата, спускахме седалките и спяхме тримата в нея. С мен беше и голямата ми чанта с куклите ми Барби“. 

„Постепенно Испания ми стана втори дом, но България е много вътре в мен“. Баба ѝ, която винаги е наричала просто Нина, е изиграла съществена роля за креативното развитие на Катрин. 

„Всички пиеси, които съм играла като малка, са били в Испания. Мечтата ѝ беше да ме види на сцена. Миналата година играх в Националния театър в Барселона и с майка ми си мислехме колко щеше да се радва Нина да ме види. С нея слушахме много класическа музика. Беше много елегантна и специална жена. Тя ми е дала чувството за изкуството“. 

Интервюто с Катрин Ванкова можете да чуете в звуковия файл. 

снимка: Личен архив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна