Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческият музей в Панагюрище съхранява забравеното изкуство на златарите

Историческият музей в Панагюрище

Историческият музей в Панагюрище представя тематичната си композиция „Панагюрската златна школа“, която показва не толкова популярния факт, че още през 18-и век средногорският град развива една от най-популярните златарски школи, като възходът на златарското производство през 19 век прави Панагюрище един от предпочитаните партньори и на международния пазар. Композицията е подготвяна почти две години. 

Златните накити са изложени в Джуновата къща, която е построена през 1893-та година и е част от музейния комплекс. С това Панагюрище показва, че градът е популярен не само с Mанагюрското златно съкровище, но и с майсторите си, които са част от културния и икономически подем на страната през 19 век. 

В този период в Панагюрище е имало над 500 занаятчийски ателиета. Те са били разположени на две от главните улици в града. Заради силно развитата търговия е имало голяма движение на хора и стока. А търговските улици - Горната и Долната чаршия - са известни като название и до днес.

В Панагюрище златарството вече е изгубен занаят. Затова музеят е единствената възможност да се докоснем до това забравено изкуство и до уникалните техники, които майсторите златари са използвали преди повече от век.

Репортаж на Невена Петрова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени