Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Орденът за храброст сред отличията на Царство България" - книга на Юли Грънчаров

Снимка: bulgarianhistory.org

В деня на Българската армия и на храбростта книгата на Юли Грънчаров "Орденът за храброст сред отличията на Царство България" вече може да бъде намерена на книжния пазар. 

В продължение на осем години авторът събира информация и опит от авторитетни изследователи и страстни колекционери, уточняват издателите. В подготовката на труда си Юли Грънчаров среща подкрепата на чуждестранни аукционни къщи и официални институции, сред които Музеят на ордена на Почетния легион (Париж, Франция), Българският монетен двор и Фондът за опазване на историческото наследство „Цар Борис и Царица Йоанна“.

Предисловието на албума е написано лично от Симеон Сакскобургготски – Велик магистър на българските ордени.

"Търновската конституция има един член, който забранява титлите на благородство в младото княжество, тъй като депутатите в Учредителното събрание намират, че такива титли нямат място в едно общество, което е живяло в естествено равенство в продължение на столетия. Но по инициатива на Марко Балабанов, се допуска едно изключение - да се създаде едно отличие, с което да се награждават само бойците от армията, и то само по време на война. Това е единственото изключение, което е допуснато от Търновската конституция. Първият е Орденът за храброст". Това разказа пред БНР Юли Грънчаров, който живее в Париж.

Той посочи, че Самарското знаме е носител на Орден за храброст.

Авторът подчерта, че в Третото Българско царство всеки орден е имал свой статут, където са закрепени с правилата кой и за какви заслуги може да бъде награден. 

Увлекателният текст и богатият снимков материал разкриват как са създадени и развивани българските отличия; каква е разликата между орден, медал и почетен знак; къде са били изработвани през годините; кои личности и за какви заслуги са награждавани. По-голямата част от съвременните български държавни отличия са исторически свързани с наградната система на Царство България.

Носители на ордени, медали и почетни знаци са ярки личности от следосвобожденската ни история, насърчени за своя принос в развитието на военното дело, дипломацията, икономиката, науката и културата.

Интервюто на Диана Янкулова с Юли Грънчаров в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна