Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлия Цанкова посвети голяма част от професионания си път на БНР

Снимка: Ани Петрова

„Радиото е магия. Магия, която по много странен начин въздейства на теб и на хората срещу теб. Това, което преживяваш ти, се съпреживява от хората срещу теб и винаги съм си мислила, че когато подбираш думите ти слушаш и мелодията на речта. Българският език има великолепна мелодия на думите, при подреждането на думите“, каза за БНР Юлия Цанкова, дългогодишен водещ на предаването за фолклорна музика „По нашенски“ в програма „Хоризонт“ на БНР.

Тя припомни времето, в което в БНР са използвани ленти за монтаж на звукови записи:

„Човек трябваше да може да си служи с техниката“.

В този шарен свят всеки се опитва да намери своята ниша.

„Всеки се опитва да намери добрината, от която се нуждае и в същото време и той дава нещо от себе си“.

Юлия Цанкова сподели, че работата в БНР ѝ е отнела много срещи с приятели и близки хора от семейството, но радиото ѝ е дало обичта на слушателите.

Удоволствието да правиш това, което предполагаш, че умееш и което искрено и много обичаш, а това никак не е малко – това е страхотно изживяване. Да бъдеш ти самият, да правиш това, което обичаш, да виждаш, че хората го приемат. Контактът със слушателите за мен е нещо невероятно“, допълни в предаването "Нощен хоризонт" Цанкова.

По думите ѝ в предаването „Пъстър хоровод“, което се е излъчвало преди години, екипът се е опитвал да покаже не само многообразието на фолклора, а всеки, който избира вълните на „Хоризонт“ да може да намери нещо за себе си.

Седми май се отбелязва като Международен ден на радиото и телевизията. На този ден през 1895 г. Александър Попов представя откритието си - уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна