Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временната комисия за ревизия на управлението изслушва Петя Аврамова

| обновено на 10.05.21 в 18:40
Петя Аврамова
Снимка: БГНЕС

Временната парламентарна комисия по ревизия на управлението през последните 10 години изслушва министъра на регионалното развитие в оставка Петя Аврамова за дейността на дружествата „Автомагистрали“ и „ВиК холдинг“, както за изпълнението на Националната програма за саниране. 

Комисията по ревизия отправи остри обвинения към ръководствата на Агенция "Пътна инфраструктура" и "Автомагистрали" за неправомерно възлагане на договори за строителството на пътища към подизпълнителни фирми, близки до властта.

Според твърденията на членовете на ревизионната комисия близо 90% от дейността на дружеството "Автомагистрали" е отдадена на над 400 фирми подизпълнители без обществена поръчка на стойност от близо 5 милиарда лева. 

Министърът на регионалното развитие в оставка Петя Аврамова определи информацията като "внушения" и уточни, че законът не задължава Държавното дружество "Автомагистрали" да провежда обществени поръчки, а фирмите-подизпълнители са избрани чрез конкурс по така нареченото "инхаус-възлагане" напълно законно. 

В крайна сметка по това изслушване Комисията реши, че ще изпрати на бъдещия служебен министър на регионалното развитие и благоустройството стенограмата от заседанието и ще му обърне внимание да изиска документацията, която днес не беше предадена на Комисията от директора на дружеството "Автомагистрали".

По другата тема от дневния ред на заседанието, касаеща дейността на Българския ВиК холдинг, според председателят на комисията Мая Манолова, холдингът е раздал 83 милиона лева за безлихвени заеми и увеличение на капитала на определени дъщерни ВиК дружества, за да покрие загубите им. Тя попита законно ли е това и какъв е принципът, по който са били избирани точно тези дружества. 

Директорът на холдинга Иван Иванов отчете, че това са средства за оздравяване на дружества в много тежко финансово състояние, като близо 37 милиона са били отпуснати за натрупани задължения към "Басейнова дирекция" и към НАП.

Манолова от своя страна попита нормално ли е държавният ВиК холдинг да работи като банка.

Министърът в оставка Аврамова пък увери, че нито стотинка от въпросните средства не са отишли извън ВиК холдинга. 

Информацията от заседанието ще бъде изпратена на Агенцията за държавна финансова инспекция и на бъдещия ресорен служебен министър.

Относно изпълнението на програмата за енергийна ефективност изслушване нямаше, тъй като ръководните органи не присъстваха на заседанието, а министърът в оставка е изпратила писмена информация относно договорите за саниране. Самата Аврамова напусна заседанието на комисията.

Мая Манолова заяви, че в предоставените договори за саниране са установени нарушения, като например липса на оторизиран контролен орган. Установени са и няколко начина за отклоняване на средства, посочи още Манолова.

Депутатите от ГЕРБ определиха изнесената информация като внушения и раздаване на присъди и призоваха да бъдат сезирани компетентните органи.

Работата на Комисията продължава.

Късно снощи по време на заседанието на комисията Петя Аврамова напусна демонстративно и отказа да отговаря на въпроси за дейността на дружеството „Автомагистрали“, като нарече политически пиар действията на временната комисия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна