Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Андрей Янкулов: Важно е какво се казва в разкритията и дали има стойност като фактология

Андрей Янкулов
Снимка: БГНЕС

"Ако следваме традицията на отношението на прокуратурата към разкрития, касаещи високите етажи в досегашното управление на държавата, трябва да бъдем песимисти за това, че нещо кой знае какво ще се разплете и след сегашното изнасяне на фактологияпарламентарната комисия за ревизия на управлението през последните 10 години - б.р.)". Този коментар направи пред БНР адвокат Андрей Янкулов, юрист на Антикорупционния фонд.

Според него не е важна мотивацията на хората, които излизат с разкрития за властта, а е по-важно какво казват и дали това има стойност като фактология, дали отговаря на действителността и може да бъде подкрепено с други източници на информация:

"Възможно е хора, които са имали едно поведение и са считали, че по друг начин не може да се работи, в един момент решават да действат по друг начин. ... Подобен беше случаят "Осемте джуджета" - по разследването на Николай Стайков". 

По думите на адвоката парламентарната комисия няма как да установява факти по един валиден процесуален ред, които да имат стойност в бъдещо разследване, с това нещо трябва да се занимават прокуратурата и разследващите органи.

"Трябва да подхождаме с умерен оптимизъм към очакванията от работата на Европейската прокуратура", подчерта Андрей Янкулов и уточни, че делегираните прокурори от България ще надзирават разследванията, които ще се извършват по делата от компетентност на Европейската прокуратура:

"Не Лаура Кьовеши, а тези прокурори ще се занимават с делата у нас". 

Адвокатът предположи, че със загубата на властта от ГЕРБ ще се увеличат сигналите за нередности в тяхното управление.

Интервюто на Диана Янкулова с Андрей Янкулов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна